Ovládání kartézského manipulátoru prostřednictvím PLC

Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá principy ovládání synchronních servomotorů skrze programovatelným automatem řízený frekvenční měnič, konkrétně pak ovládáním dvouosého kartézského manipulátoru. Manipulátor je možné ovládat pomocí aplikace na HMI panelu, a to buď v manuálním režimu, který umožňuje libovolný pojezd v obou osách, nebo v automatickém režimu, jenž slouží k provedení pohybu po definované dráze. Celá úloha je řešena v programovém prostředí softwaru TIA Portal a STARTER od firmy Siemens a zpracovávána hardwarovými zařízeními od stejného výrobce. V práci se dále detailněji rozebírá problematika a principy řízení pohonů pomocí frekvenčních měničů, činnost a konstrukce programovatelných automatů a synchronní motory samotné.
This bachelor thesis deals with principles of controlling of synchronous servomotors via a programmable logic controller controlled frequency converter, namely by controlling a two-axis Cartesian manipulator. The manipulator can be controlled via an application on the HMI panel, either in manual mode, which allows any movement in both axes, or in automatic mode to perform motion on a defined path. The whole task is solved in the software environment of TIA Portal and STARTER from Siemens and handled by hardware devices from the same manufacturer. The thesis deals with the problems and principles of drives control using frequency converters, operation and constraction of programmable logic controller and synchronous motors themselves.
Description
Subject(s)
PLC, frekvenční měnič, HMI, servo, kartézský manipulátor, PLC, Variable frequency drive, HMI, servo, Cartesian manipulator
Citation
ISSN
ISBN