Cena děkana za vynikající diplomovou práci

Permanent URI for this collection

Cena děkana za výjimečné magisterské práce.

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 87
  • Item
    Atraktivita politických stran z pohledu prvovoličů
    Vlach, Filip; Frantová Veronika, PhDr. Ph.D. :67784
    Diplomová práce vymezuje základní charakteristiky prvovoličů jako sociologické kategorie, zaměřuje se na problematický vztah mezi politickými stranami a prvovoliči, a to především v oblasti volebního chování a politického marketingu. Popisuje, jakým způsobem komunikují politické strany s mladými voliči a jak je tato komunikace efektivní. Úroveň zapojení mladých voličů je následně ilustrováno na příkladech celostátních voleb, které proběhly v posledních letech, se zaměřením na volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v roce 2021. Volební chování mladých občanů v České republice je následně inspirací pro výzkum zaměřený na atraktivitu politických stran z pohledu prvovoličů na dvou typech středních škol. Zde jsou kromě vzájemného vztahu mezi politickými stranami a mladými voliči zjišťovány i hlavní společenská témata, která jsou pro mladou generaci v rámci politických preferencí důležitá.
  • Item
    Činnost trestní nalézací komise Děčín v letech 1946 - 1948
    Česnohlídková, Jaroslava; Portmann Kateřina, Mgr. Ph.D. :57575; Kmoch Pavel, Mgr. :62950
    Tato diplomová práce se věnuje otázkám retribučního soudnictví. Konkrétně rekonstruuje na základě analýzy pramenů a jejich komparací s poznatky z odborné literatury činnost trestní nalézací komise v Děčíně v letech 1946 - 1948. Úkolem komise bylo potrestat menší přečiny kolaborace. Pohraniční poloha fungování TNK výrazně determinovala nejen v typologii případů, ale i v řadě praktických úkonů. První část práce je teoretická, věnuje se ustanovení trestní nalézací komise v Děčíně. Druhá část práce je zaměřena na samotnou činnost trestní nalézací komise v Děčíně. Pozornost je věnována pohlaví, věku, zaměstnání, provinění a národnosti odsouzených. Poslední část charakterizuje jednotlivá provinění a vybrané případy. Součástí práce je soupis obžalovaných, které trestní nalézací komise v Děčíně soudila. Podstatná část práce je postavena na analýze archivního materiálu, který je uložen ve Státním okresním archívu v Děčíně.
  • Item
    Aplikace metody AZA ve výuce žáků 4. a 5. ročníku ZŠ
    Novotná, Zuzana; Vykoukalová Věra, PhDr. Ph.D. :54858; Anděl Petr, doc. RNDr. CSc. :54842
    Diplomová práce se zabývá aplikací metody AZA u žáků ve 4. a 5. ročníku ZŠ. Charakterizuje cílovou skupinu žáku, tzn. dítě mladšího školního věku. Vymezuje základní pojmy související s mezipředmětovými vztahy a vyučovacími metodami. Zaměřuje se především na aktivizující metody, mezi které můžeme metodu AZA zařadit. Součástí diplomové práce je soubor aktivit využívající metodu AZA a metodické doporučení k jejich zavedení v běžné praxi.
  • Item
    Využití micro:bitu ve výuce matematiky
    Vacková, Kristýna; Bímová Daniela, Mgr. Ph.D. : 58600
    Diplomová práce je zaměřena na využití mezipředmětových vztahů mezi matematikou a informatikou v podobě řešení vybraných úloh z geometrie, s užitím programování tzv. micro:bitu. Představen je mikrorobot s názvem micro:bit, stručně je pojednáno o programovacích jazycích, pomocí nichž je možné micro:bit programovat, uvedeny jsou základní informace o tématech z geometrie, které mohou být i alespoň částečně procvičovány s využitím micro:bitu. Předloženy jsou pracovní listy se zadáními úloh z geometrie, určené k samostatnému vypracování s užitím programování micro:bitu jak pro žáky 2. stupně základní školy, tak i pro žáky střední školy. Popsáno je praktické ověření řešení úloh z pracovních listů a jsou shrnuty výsledky dotazníkového šetření zjišťujícího zpětnou vazbu od žáků k vytvořeným pracovním listům.
  • Item
    Integrace tělesně postižených do hodin tělesné výchovy
    Mrkvičková, Eva; Jeřábek Petr, Mgr. Ph.D. : 55242
    Diplomová práce se zabývá tvorbou sborníku vhodných pohybových aktivit pro zapojení žáků s tělesným postižením do hodin tělesné výchovy. Teoretická část práce obsahuje informace o obecných podmínkách integrace a podmínkách pro integrovanou tělesnou výchovu. Dále popisuje faktory ovlivňující integraci a zásady pro tvorbu individuálních vzdělávacích plánů pro tělesnou výchovu. Následně se diplomová práce zabývá principy pohybových aktivit u jednotlivých typů tělesných postižení. Praktická část zahrnuje analýzu využívaných pohybových aktivit pro žáky s tělesným postižením, na základě které je vypracován sborník vhodných pohybových aktivit.