Celkové hodnocení vzhledu plošných textilií

Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na hodnocení celkového vzhledu oděvní textilie. Práce je rozdělena na dvě části. Na část teoretickou a část experimentální. V teoretické části jsou charakterizovány vlastnosti ovlivňující vzhled textilie. Dále jsou uvedeny metody hodnocení zmíněných vlastností a dosavadní práce zabývající se možnostmi měření těchto vlastností. Experimentální část je zaměřena na spotřebitele. Dotazníkovým šetřením je zjištěno, které konečný zákazník hodnotí jako důležité. Mezi vybranými vlastnostmi je na základě výsledků navrhnutý vztah pro hodnocení celkového vzhledu textile. K ověření navrženého vztahu je provedeno ověřovací měření vybraných vlastností.
This thesis is focused on the evaluation of total appearance of clothing textile. This dissertation is divided into two parts, the theoretical part and the experimental part. The theoretical part describes characteristics that have an influence on fabric appearance. Further evaluating methods and scientific research are included. The experimental part includes an anonymous survey that is focused on consumers. Goal of the survey is to find out which characteristics are important for costumers. Those characteristics were integrated together to estimate a parameter called fabric total appearance. Evaluation of main characteristics is carried out to verify the suggested equation.
Description
Subject(s)
Hodnocení celkového vzhledu textilie, mačkavost, splývavost, žmolkovitost, vzhled švů, textura, Evaluation of total fabric appearance, wrinkle, drape, pilling, appearance of seam, texture
Citation
ISSN
ISBN