Domácí vzdělávání

Abstract
Bakalářská práce se zabývá domácím vzděláváním. Autorka si klade za cíl zmapovat výhody a úskalí domácího vzdělávání, se kterými se setkávají rodiče takto vzdělávaných dětí na prvním a druhém stupni základní školy. V českém prostředí se stále jedná o málo známou formu vzdělávání, která je proto často nahlížena buď s předsudky odborné i laické veřejnosti, nebo naopak s nereálným očekáváním samých výhod ze strany rodičů, které domácí vzdělávání zvažují.V teoretické části je daná problematika zmapována s pomocí odborné literatury zahraniční i české, praktická část se problematice věnuje na základě kvalitativního výzkumného šetření realizovaném na vzorku rodin českých domácích školáků. Výběr rodin byl proveden s ohledem na pestrost zastoupení různých přístupů k domácímu vzdělávání a životních situací těchto rodin.Motivem autorky bylo poskytnout informace rodičům zvažujícím domácí vzdělávání svých dětí, pomoci odborné veřejnosti i laikům porozumět rodinám vzdělávající své děti a v neposlední řadě podnítit diskusi o větší systémové podpoře rodin, které domácí vzdělávání realizují.
The bachelor thesis presents the topic of homeschooling. The author maps the advantages and disadvantages of homeschooling encountered by parents of homeschooled children at the first and second stage of primary school. In the Czech context, it is still a little-known form of education, which is often viewed either with prejudices among the professional and lay public or, conversely, with an unrealistic expectation of the benefits for parents who are considering home education.In the theoretical part, the issue is mapped with the help of foreign and national language literature; the empirical part is based on a qualitative research study with a sample of families of Czech homeschooled children. The sample was constructed to represent the diversity of approaches to home education and the life situations of these families.The author's motive was to provide information to parents considering to homeschool their children, help the professionals and lay public understand families educating their children, and, last but not least, stimulate a discussion about more extensive and systematic support for families implementing homeschooling.
Description
Subject(s)
domácí vzdělávání, domácí škola, výhody, úskalí, individuální, specifické poruchy učení, edukace, výchovné prostředí, homeschooling, home school, benefits, disadvantages, individual, specific learning disabilities, education, educational environment
Citation
ISSN
ISBN