Cesty spolupráce učitele s rodiči při práci s problémovým žákem.Specifika pedagogického přístupu k dítěti rodiče alkoholika.

Title Alternative:Possibilities of teacher-parents cooperation in helping thu pupil with behaviour problems. Pedagogical approach to the child of alcoholic parents
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The diploma thesis is focused on the topic, which is generally known, quietly toleratedand overlooked. It concerns the pupil with at least one parent dependent on alcohol.Teachers need practical recommendations on how to respond to this problem andhow to interact with the pupil and the parents. The incidence of alcoholism in familiesin North Bohemia is reaching alarming rate. Results of my survey show up to 40% rateof incidence of alcoholism in families. In certain areas, there are schools in which up to50% of children grow up in heavily pathological environment - with an alcoholic parent.The main aim of my work is to acknowledge teachers with practically usable recommendationof how to communicate with the parents, how to show them possibilitiesto improve situation of the family and to support the child. These recommendations mayeliminate potential obstacles and risks that await teacher, who enters the problem.
Smyslem mé práce je pojednání o možnostech spolupráce učitele se žákem a jehorodinou, pokud je jeden z rodičů alkoholik. Výskyt alkoholismu v rodinách v severníchČechách je alarmující a dosahuje neúnosné míry. V některých oblastech jsou školy,v nichž je 20-40% dětí ve třídě z patologického prostředí ? z rodin s alkoholikem.Cílem práce je obeznámit odbornou i laickou veřejnost s mírou výskytu alkoholismuv rodinách tzv. problémových žáků, s praktickými možnostmi učitele, jak komunikovatse všemi zúčastněnými, možnostmi podpory, kterou může učitel nabídnout,s možnými překážkami a riziky, které ho čekají při realizaci jeho profesních cílů ? přivzdělávání a výchově žáka s rodičem alkoholikem.
Description
katedra: KPV; přílohy: CD; rozsah: 83 s.
Subject(s)
communication, educational communication, behavior disorders, attachment disorders, alcoholism, alcoholic parents, child, family, pathological family, 5, komunikace, pedagogická komunikace, problémový žák, poruchy vztahové vazby, alkoholismus, dítě rodiče alkoholika, možnosti změny, rodina, patologická rodina
Citation
ISSN
ISBN