Logopedická intervence v mateřské škole a v mateřské škole logopedické

Abstract
Diplomová práce je zaměřena na logopedickou intervenci, která poskytována v běžné mateřské škole a v mateřské škole logopedické ve městě Plzeň. V rámci výzkumného šetření bylo cílem zjistit, jakým způsobem je tato intervence poskytována, jak je personálně zajištěná a kolik dětí s narušenou komunikační schopností tuto péči vyžaduje. Práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou.Teoretická východiska prezentují v první části vývoj řeči dítěte a možnosti jejího narušení v rámci jeho celkového vývoje. Aktuální koncepce poskytované logopedické intervence v České republice a možnosti rozvoje komunikačních dovedností dětí předškolního věku jsou shrnuty v druhé části. Empirická část ukazuje výsledky kombinovaného výzkumu, který se zaměřuje na logopedickou intervenci v rámci plzeňských mateřských škol. Cíl výzkumu vymezen formulací hypotéz a dílčích otázek. Použito bylo dotazníkové šetření, nestrukturované rozhovory a pozorování. Tyto metody pomohly konkretizovat zajištění logopedické intervence v jednotlivých mateřských školách a získat tak o jejím současném stavu reálnou představu.
The thesis deals with a speech therapy intervention in a nursery school and in a nursery school of speech disorders in Pilsen. The main aims of this thesis were to found out the ways of speech-therapy intervention, the levels of staffing and how many children with speech disorders need this care. This thesis is divide into theoretical and empirical part.The theoretical part presented the development of child´s speech and child´s speech disorders in the context of overall development of the child in the first part. The current conceptions of provide speech therapy intervention in the Czech Republic and the possibilities of developing communication skills of the pre-school children in the second part. The empirical part presented the results of combined research, which focuses on speech therapy intervention in Pilsen nursery schools. The goal of research was define by the formulating of hypotheses and the research questions. A questionnaire survey, unstructured interviews and observations were use. These methods were help to concretize the speech therapy intervention in the particular nursery schools and get a real picture of its present state.
Description
Subject(s)
Logopedická intervence, logopedická péče, diagnostika, terapie, narušená komunikační schopnost, předškolní věk, mateřská škola, vzdělání, metody, pomůcky, Speech therapy intervention, speech therapy, diagnostics, speech disorders, preschool, nursery school, education, methods, tools
Citation
ISSN
ISBN