Pojetí tělesné výchovy u osob se speciálními vzdělávacími potřebami

Abstract
Diplomová práce pojednává o inkluzivním vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na běžných základních školách v rámci hodin tělesné výchovy v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji.Teoretická část diplomové práce popisuje význam a důležitost pohybu pro člověka. Zabývá se vzdělávacím systémem v České republice, včetně vzdělávání jedinců se speciálními vzdělávacími potřebami. Nastiňuje novinky týkající se vzdělávání žáků se SVP platné novou vyhláškou č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Soustředí se na možnosti, formy výuky i překážky spojené s výukou tělesné výchovy žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.Empirická část se věnuje organizaci a průběhu tělesné výchovy žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, vzdělaností a připraveností pedagogů a škol v oblasti výuky žáků s potřebou podpůrných opatření.Dotazníkové šetření empirické části je doplněno pěti rozhovory s učiteli tělesné výchovy, kteří vzdělávají jedince se speciálními vzdělávacími potřebami v běžné základní škole.
The thesis discusses the inclusive education of pupils with special educational needs in mainstream elementary schools as part of physical education classes in the counties of Pardubice, Hradec Králové and Liberec. The theoretical part of the thesis describes the meaning and importance of physical aktivity in people's lives. It deals with the education system in the Czech Republic, including the education of pupils with special educational needs. It outlines the news regarding the education of pupils with SEN valid of new Decree no. 27/2016 Coll., On the education of pupils with special educational needs and gifted pupils. It focuses on possibilities, forms of teaching and barriers related to physical education for pupils with special educational needs. The empirical part deals with the organization and conduct of physical education of pupils with special educational needs, knowledge and readiness of teachers and schools in teaching students with the need for support measures. Questionnaire survey of the empirical part is supplemented by interviews with five physical education teachers who teach individuals with special educational needs in mainstream primary school.
Description
Subject(s)
žák se speciálními vzdělávacími potřebami, základní škola, inkluze, tělesná výchova, pupil with special educational needs, primary school, inclusion, physical education
Citation
ISSN
ISBN