Nadváha a obezita u žáků na druhém stupni základní školy

Abstract
Cílem diplomové práce bylo vyhotovení doporučení pro žáky a jejich rodiče ve spolupráci s učiteli tělesné výchovy ohledně zdravého životního stylu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V úvodu teoretické části je zmíněna historie obezity. Vysvětleny jsou příčiny a rizika nadváhy. Dále jsou uvedena základní data o vyšetření, léčbě a prevenci obezity. V praktické části bylo osloveno 9 pedagogů, se kterými byl veden rozhovor (v červnu a v září 2020), 224 žáků druhého stupně ZŠ Mládežnická v Trutnově a jejich rodičů (v září 2020).Doporučení pro žáky a jejich rodiče bylo vypracováno a do rodin žáků předáno v říjnu 2020. Vzniklé Doporučení ke zdravému životnímu stylu bylo i ověřeno.Sto padesát čtyři žáků dvakrát vyplnilo (v říjnu a v prosinci 2020) elektronicky dotazník, jehož výsledky jsou v závěrečné práci zpracovány. Měření pomocí tělesného analyzátoru Tanita MC-780 MA se účastnilo 154 žáků, kteří byli rozděleni na žáky z klasické třídy a žáky s rozšířenou výukou tělesné výchovy. Polovina z nich obdržela Doporučení ke zdravému životnímu stylu, kterým se mohli řídit po dobu 2 měsíců. Měření na bioelektrickém impedančním analyzátoru Tanita MC-780 MA proběhlo poprvé na začátku října 2020, druhé v druhé polovině prosince 2020. Pro lepší přehlednost byly výsledky měření následně graficky a slovně zpracovány.Průběh zpracování diplomové práce i výsledky ověřování Doporučení pro žáky a jejich rodiče ovlivnila pandemie Covid-19.
The focus of the thesis was making recommendations for primary school pupils and their parents in cooperation with physical education teachers. The thesis is devided into a theoretical and practical part. The theoretiacal part outlines the history of obesity. The reasons and risks of obesity are explained. In addtion, basic examination data, treatment and prevention information are given. In the practical part 9 teachers were asked to complete an interview as well as 224 pupils of ZŠ Mládežnická in Trutnov and their parents (in September 2020).Recommendations for pupils were made and given to their parents.in October 2020. Provided recommendation for healthy lifestyle was verified.One hundred and fifty-four pupils filled in an electronical questionnaire twice (in October and December 2020), the questionnaire results are analyzed in the final thesis. 154 pupils participated in measurement with Tanita MC-780MA. Children were devided into two groups - a standard class and a class with extended physical education. Half of them were given recommendations for healthy lifestyle they could follow for the period of two months. The measurement with Tanita MC-780MA bioelectrical body fat monitor took place at the beginning of October 2020 and in the second half of December 2020. For better clarity, the results were presented in graphs and commented on.Covid 19 negatively influenced all aspects, the results as well as the recommendations of the thesis.
Description
Subject(s)
otylost, prevence, životní styl, strava, pohyb, sport, školák, pubescent, starší školní věk, fatness, prevention, lifestyle, food, exercise, sport, pupil, pubescent, older school age
Citation
ISSN
ISBN