Připravenost dětí z dětského domova na samostatný život

Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na vývoj přípravy a samostatnosti dětí v dětském domově na následný, samostatný život a věnuje se i pohledu dětí z dětského domova na tuto problematiku. Teoretická část je zaměřena na legislativu ústavní, ochranné výchovy. Dále se věnuje dětskému domovu, jeho činnosti, prostředí, právům a povinnostem dětí a jejich vývojovým specifikům v určitém věku. Teoretická část se také zabývá určitými specifiky jedinců, kteří vyrůstají v ústavní výchově a v neposlední řadě přípravou na odchod z dětského domova. Praktická část obsahuje popisy a výsledky výzkumného šetření, jejich shrnutí a doporučení pro praxi.
This bachelor thesis is focused on the development of preparation and independence of children from children´s homes for subsequent, independent life and also deals with the view of children from children´s homes on this issue. The theoretical part is focused on the legislation of institutional, protective education. It also deals with the children's home, its activities, environment, rights and obligations of children and their developmental specifics at a certain age. The theoretical part also deals with certain specifics of individuals who grow up in institutional care and, last but not least, preparation for leaving the children's home. The practical part contains descriptions and results of the research survey, their summary and recommendations for practice.
Description
Subject(s)
Ústavní výchova, náhradní výchova, dětský domov, odchod z dětského domova, příprava na samostatný život, Institutional Education, Alternative Education, Children´s Home, Leaving Children's home, Preparation for Independent Life
Citation
ISSN
ISBN