Vnímání šikany na 1. stupni základních škol

Abstract
Diplomová práce se zabývá porovnáním subjektivního vnímání žáků prvního stupně malotřídních a plně organizovaných škol. Práce je rozdělena na dvě části, na teoretickou a praktickou. Teoretická část definuje vybrané pojmy z pedagogiky a psychologie, související s problematikou práce. Dále popisuje organizaci na plně organizovaných a malotřídních školách.Praktická část je rozdělena na metodologii práce a empirickou část. V diplomové práci jsou použity dva kvantitativní dotazníky. Jeden je vytvořen z již existujících a ověřených dotazníků a druhý dotazník je z webového portálu www.proskoly.cz. Metodologie práce se zaobírá jeho vytvořením, výběrem zkoumaného vzorku a následného vyhodnocení. V poslední praktické části se zaměřuje na třídnické hodiny a práce se třídou kvůli zlepšení vztahů v kolektivu jako prevenci nežádoucích jevů.
The diploma thesis deals with comparing subjective perceptiveness of pupils of elementary small-class school and fully organized schools. The thesis is divided in to two parts - the theoretical part and the practical one. The theoretical part defines the choice of conceptions of pedagogy and psychology, connected with problems of work. It describes an organization on fully organized and small-class schools.The practical part is divided in to the methodology of the work and empirical part. There are two quantity questionnaires used in the diploma thesis. One questionnaire is formed from already existing and testing questionnaires and the second one is from the web portal www.proskoly.cz. The methodology of the work deals with it creating, the choice of studied sample and subsequent evaluation. The last part is focused on the class to improve relations in a group as a prevention of undesirable phenomena.
Description
Subject(s)
šikana, třídní kolektiv, prevence, malotřídní škola, plně organizovaná základní škola, bullying, classroom, prevention, low-grade school, fully-organized primary school
Citation
ISSN
ISBN