Budoucnost Cejlu - Barycentrum Brno

Abstract
Cílem diplomové práce je vytvořit vizi pro novou městkou čtvrť v Brně na Cejlu. Lokalita se nachází v těsné blízkosti brněnského centra. Hranice řešené oblasti je vytyčena ulicemi Cejl, Koliště, řekou Svitavou a železničním náspem. Celá oblast je v současné době neprostupná a tvoří uzavřenou část města nezapadající do měřítka okolní zástavby. Okolní automobilová doprava v klidu i pohybu tvoří výrazné bariéry, nejen ve vstupu do území, ale také bariéru vizuální. Vytyčená oblast o rozloze 42 ha je složena ze staré zástavby navazující na ulici Cejl a tvořící paprskovitou parcelaci, z areálu teplárny a průmyslového areálu. Lokalita nabízí autentickou atmosféru i nevyužitý potenciál. Smyslem proměny je navrátit tuto lokalitu do struktury města a vdechnout území nový život, který bude přínosem pro celé město.Zadání vyplývá ze soutěže, která byla vypsána Českou Komorou Architektů společně s Kanceláří architekta města Brna.Výstupní dokument bude mít podobu urbanistické studie. Celkový návrh bude představovat urbanistickou transformaci lokality a vizi jejího fungování do budoucna. Součástí studie bude řešení souvisejícího veřejného prostoru i návazností v rámci města.
The objective of the thesis is a metamorphosis of an area in Brno called Cejl which is located close to the City Centre. The area with a Heating Plant and old buildings with courtyards counts 42ha and it is closed to the people. Cejl offers an opportunity to grow a new neighbourhood. The new neighbourhood will serve to the locals as a friendly place to live in and also for the people from other parts of Brno for spending free time or work. Cejl will breathe life into the area of industrial zones and complete the city with a place of unique atmosphere.
Description
Subject(s)
Brno, Cejl, budoucnost, urbanismus, Barycentrum, teplárna, průmyslový areál, dvůr, vnitroblok, veřejný prostor, parcelace, chladící věž, Brno, Cejl, Future, urbanism, urban design, planning, Barycenter, Heating Plant, Industrial Zone, Courtyard, Public Space, Lots, Cooling Tower
Citation
ISSN
ISBN