Prevence sociálně patologických jevů a trávení volného času dětí na l. stupni ZŠ TGM v Lomnici nad Popelkou

Title Alternative:Prevention of socially pathological phenomena and spending of free time of children at primary school in Lomnice nad Popelkou.
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This diploma essay deals with a topic of prevention of social pathological phenomena at primary schools. Component social pathological phenomena which pupils encounter at schools or in their family background are characterized in the first, theoretical part. Attention is devoted to defects in behaviour, aggression and aggressivity. The work also deals with reasons how this phenomena develop and their prevention. The other, practical part is focused on how children at primary school in Lomnice nad Popelkou and its surroundings spend their free time. Free time institutions which offer activities for children and serve as a tool of prevention are mentioned here. A research which was carried out at three primary schools with a different number of pupils (Primary school TGM in Lomnice nad Popelkou, Primary school in Košťálov and Primary school in Stružinec) and which mapped a structure of spending free time is described and displayed in this work. The research was im-plemented in a form of a questionnaire for pupils and as an informal interview with parents to find out their interest in how their children spend their free time.
Diplomová práce se zabývá tématem prevence sociálně patologických jevů na základní škole. V první, teoretické části jsou charakterizovány jednotlivé sociálně patologické jevy, se kterými se žáci setkávají ve školním i rodinném pro-středí. Dále je zde věnována pozornost poruchám chování, agresi a agresivitě. Práce pojednává též o příčinách vzniku těchto jevů a o jejich prevenci. Druhá, praktická část je zaměřena na trávení volného času dětí na prvním stupni Základní školy v Lomnici nad Popelkou a okolí, na volnočasová zařízení, která zprostředkovávají aktivity pro děti a která slouží jako nástroj prevence. Je zde popsán a analyzován výzkum, který byl proveden na třech vybraných základních školách s různým počtem žáků ? ZŠ T. G. Masaryka v Lomnici nad Popelkou, ZŠ Košťálov a ZŠ a MŠ Stružinec, který mapoval strukturu trávení volného času. Výzkum byl proveden formou dotazníku žákům a pro zjištění zájmu rodičů o volný čas jejich dětí použit neformální rozhovor.
Description
katedra: KPV; přílohy: 1 CD; rozsah: 95 s. (172 860 znaků)
Subject(s)
pathological phenomena, prevention, school, family, defects in behaviour, sociálně patologické jevy, prevence, škola, rodina, porucha chování, volný čas
Citation
ISSN
ISBN