Psychosomatické souvislosti a rizika učitelské profese

Title Alternative:Psychosomatic links and risiks of teaching profession
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The diploma thesis applies to psychosomatic links and risks of teaching profession.Firstly, the theoretical part treats of psychosomatics and of psychosomatic diseases.Secondly, the theoretical part deals with continuities and sources which can causepsychosomatic difficulties. The focus is especially on stressful events of teachingprofession. It is said that they are the main reason for psychosomatic diseases.The practical part is aimed at results of questionnaire research which was doneamog teachers. The aim of research was to detect the risks of teaching professionaccording to teachers. Furthermore the practical part is based on interviews with teacherswho experienced the psychosomatic problems. According to their experience and theory ofcoping were made proposals for dealing with negative aspects of teaching profession.
Diplomová práce se věnuje psychosomatickým souvislostem a rizikům učitelsképrofese. Teoretická část v první řadě pojednává o psychosomatice jako vědě samotné adále pak o obtížích psychosomatického druhu. Zabývá se také souvislostmi a příčinami,které mohou způsobit projevení psychosomatických obtíží. Zvláštní pozornost je věnovánazátěžovým faktorům, které jsou uváděny jako hlavní příčina propuknutípsychosomatických problémů.Praktická část se zaměřuje na dotazníkové šetření, které proběhlo mezi učiteli.Cílem šetření bylo zjistit rizika učitelské profese z pohledu pedagogů. Dále se tato částzaměřuje na rozhovory s učiteli, u kterých došlo k výskytu psychosomatických obtíží. Nazákladě jejich zkušenosti a teorie zvládání bylo navrženo několik způsobů, kterými semohou učitelé vypořádat s negativními vlivy své profese.
Description
katedra: KPP;
Subject(s)
psychosomatics, psychosomatic diseases, stress, coping, character of teacher, free time, methods of solution, prevention, psychosomatika, psychosomatické obtíže, stres, zvládání, osobnost učitele, volný čas, metody vypořádání se s psychosomatickými obtížemi, prevence
Citation
ISSN
ISBN