Působení týmové spolupráce a teambuildingu na vysokoškolské pedagogy

Title Alternative:Effects of teamwork and teambuilding on the academic staff
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The main aim of the study was to identify the effects of teambuilding and teamwork on the academic staff without any prejudices and bias. The research was carried out through questionnaires distributed through email among the teachers at the University of Huddersfield and The technical University of Liberec. An interview with a psychologist was used reach deeper information about the investigated topic. The qualitative data were statisticaly analyzed in the program SPSS. The findings of the research partially impeach the greatness of the teambuilding benefits. O the other hand the study shows, that a certain level of teamwork is essential in the teaching profession, because even if the teachers are not working directly with someone else, they affect their colleagues in a wide extend.
Hlavním úkolem studie bylo nezaujatě zjistit a posoudit důsledky teambuildingových programů a týmové spolupráce mezi pedagogy na akademické půdě. Potřebná data pro realizovaný výzkum byla zjišťována formou dotazníků, rozeslaných e-mailem pedagogickým pracovníkům Univerzity v Huddersfieldu a Technické Univerzity v Liberci. Významným zdrojem informací byly i opakované konzultace s psychologem zaměřeným na problematiku univerzitního vzdělávání. Kvantitativní data byla zpracována statisticky v programu SPSS. Získané výsledky studie v řadě aspektů přinášejí netradiční pohledy na přínosy teambuildingových programů. Výsledky průzkumu ukazují, že určitá úroveň týmové spolupráce je v pedagogické profesi nezbytná. Přestože v některých případech nepracují pedagogové v přímém kontaktu s ostatními kolegy, svojí činností je v širokém rozsahu ovlivňují.
Description
katedra: KPE; přílohy: -; rozsah: 78s. + 12s. přílohy
Subject(s)
team, team work, teambuilding, motivation, job satisfaction, akademičtí pedagogové, tým, týmová spolupráce, teambuilding, motivace, pracovní uspokojení, academic staff
Citation
ISSN
ISBN