Rovné příležitosti mužů a žen na trhu práce v České republice

Title Alternative:The Equal Opportunities of Men and Women on Labour Market in the Czech Republic
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This thesis is focused on problems of the equal opportunities of men and women aimed at identify conditions on a career position and working chances of women on labour market in the Czech republic. The article deals with reasons and effects of a segregation on the labour market. There is also pronounced an opinion concerning a discrimination of women. Everything is upheld by objective statements mainly from Czech statistical office. In the thesis there is also emphasis on influence of a cultural cause of gender stereotypes. These stereotypes are conclusive for a future engagement of children and by this indirectly support mentioned segregation. On the basis of information get from secondary data and subsequently from information gathered by a list of questions it was possible to work up a project of an implementation of the equality plan into companies. The plan is consulted by a proffesional.
Tato práce je zaměřena na problematiku rovných příležitostí mužů a žen s cílem zmapovat podmínky profesního postavení a pracovního uplatnění žen na trhu práce v České republice. Text se zaobírá příčinami a následky segregace trhu práce a je zde také vysloven názor na diskriminaci žen. Vše je podpořeno objektivními zjištěními především pomocí údajů z průzkumů Českého statistického úřadu. Je zde také zdůrazněn zřejmý vliv kulturně podmíněných genderových stereotypů, které jsou ve většině případů směrodatné v zaměření dítěte na budoucí povolání a tímto nepřímo podporují zmíněnou segregaci. Na základě informací získaných prostřednictvím sekundárních dat a následně informací shromážděných přímým průzkumem (dotazník) je v závěru práce vypracován návrh a postup implementace plánů pro zlepšení stávají situace žen, podpořený odborníkem z praxe.
Description
katedra: KPE; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 86 s., 5 s. obr. příloh
Subject(s)
equal opportunities, wage disctrimination, segregation of labour market, unemployment rate, level of education, sector of economic activity, structure of a qualification, equality plan, rovné příležitosti, mzdová diskriminace, segregace trhu práce, míra nezaměstnanosti, úroveň vzdělání, odvětví ekonomické činnosti, kvalifikační struktura, plán rovnosti
Citation
ISSN
ISBN