Analýza vztahů v domově důchodců

Abstract
Bakalářská práce se nazývá Analýza vztahů v domově důchodců. Práce se zabývá vztahy uživatelů s jejich rodinami a jinými blízkými osobami, kteří žijí na oddělení B se zvláštním režimem. Toto oddělení je koncipováno pro cílovou skupinu uživatelů, kteří byli závislí na alkoholu nebo trpící nějakou formou duševní choroby, převážně paranoidní schizofrenií. U osob závislých na alkoholu patří mezi největší problém narušené rodinné vazby z dřívějších dob. Ve většině případů již nedojde o opětovný pokus se sblížit se svými rodinami. Díky tomu mnozí uživatelé propadají depresím a vše má negativní dopad na jejich život na tomto oddělení B. Cílem práce je zjistit tyto narušené vazby s rodinnými příslušníky a osobami blízkými, provést komparaci šetření s dřívějším výzkumem na tomto oddělení jako longitudinální průzkum. Práce poukazuje na úspěšnost či neúspěšnost mnohých pokusů o navázání ztracených zájmů o uživatele a jejich příbuzné, hledá důvody, proč se tak stalo. V bakalářské práci byla použita metoda tvorby kazuistik, které mají za úkol přiblížit celý život uživatelů a to jak v době před jejich příchodem na oddělení i potom.
The bachelor thesis was titled Analysis of the Relationships In a Retirement Home. The thesis deals with the relations of users with their families and other close persons who live in department B with a special regime. This department is designed for a target group of users who have been dependent on alcohol or suffering from some form of mental illness, predominantly paranoid schizophrenia. Alcohol-dependent people are one of the biggest problems of disturbed family ties from earlier times. In most cases, there will be no re-attempt to get in touch with their families. As a result, many users are depressed and have a negative impact on their lives in this B department. The aim of the thesis is to find out these disrupted links with family members and close persons, to compare the investigation with earlier research in this department as a longitudinal survey. The work points to the success or failure of many attempts to establish lost interests about the user and their relatives, looking for the reasons why it happened. The paper explores the description of several case reports, which aim at bringing an earlier life of users before coming to this department.
Description
Subject(s)
Sociální práce, alkoholismus, demence, vztahy, komunikace, domov důchodců, Social work, alcoholism, dementia, relation ships, communication, retirement home
Citation
ISSN
ISBN