Prevence kriminality dětí a mládeže z pohledu kurátora pro mládež

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bakalářská práce se zabývá vybranými oblastmi prevence kriminality dětí a mládeže. Cílem je vytvoření výchovného a vzdělávacího projektu pro děti a mládež, jež jsou v péči kurátora pro mládež. Důraz je v práci kladen na prevenci kriminálního jednání dětí a mládeže. Bakalářskou práci tvoří část teoretická a část praktická.Teoretická část představila problematiku a teorii související s pojmy delikvence, kriminalita mládeže, prevence kriminality, volný čas dětí a mládeže, programy prevence kriminality a jednotlivé instituce a oblasti spolupracující s danou cílovou skupinou.Praktická část bakalářské práce zjišťovala pomocí krátkého dotazníku rozděleného mezi klienty, jež jsou v péči kurátora pro mládež, zájem o vytvoření sportovního sebezkušenostního soustředění pro tyto klienty. Na základě výsledků průzkumu byl vytvořen výchovně vzdělávací projekt, který byl následně ověřen vlastní realizací.V závěru práce jsou uvedená konkrétní navrhovaná opatření ve smyslu zvýšení počtu sportovně zaměřených pobytů na minimálně dva během ročního cyklu. Tím by došlo k větší spolupráci s dětmi a mládeží. Zapojením neziskových organizací, pracujících s danou cílovou skupinou, by došlo ke zkvalitnění prevence kriminálního jednání dětí a mládeže.
The bachelor thesis deals with selected areas of crime prevention for children and youth. The aim of thesis is the creation of and educational project for children and youth who are in a care of curator for youth. The emphasis is in thesis placed on prevention of criminal behavior of children and youth. The bachelor thesis was divided into theoretical part and practical part.Theoretical part presented issues and theory which is related with delinquency, youth crime, crime prevention, leisure time of children and youth, crime prevention programs and institutions and areas who cooperate with the target group.Practical part of bachelor thesis was founded through a brief questionnaire which was distributed between clients of curator for youth. Investigated the interested in creating a self-experience sports camp for this clients. Based on results of the survey was created educational project which was subsequently verified by the actual implementation.In conclusion are given specific proposed actions in terms of increasing the number of sports-oriented stays of at least two during the year. This would lead to greater cooperation with children and youth. Involvement of non-profit organizations working with the target group there would be to improve the prevention of criminal behavior of children and youth.
Description
Subject(s)
Delikvence, kriminalita, prevence kriminality, volný čas dětí a mládeže, preventivní programy, kurátor pro děti a mládež, Delinquency, criminality, crime prevention, leisure time of children and youth, prevention programs, curator for children and youth
Citation
ISSN
ISBN