Prevence šikany na 1. stupni základní školy

Abstract
Anotace Tato práce se zabývá problematikou šikany a její prevencí na 1. stupni základní školy. V teoretické části práce se dovídáme, co je to šikana, jaké má hlavní rysy, jaké má zá-konitosti, čím je typická. Dovídáme se, jak ji ve skupině rozpoznáme, jak poznáme oběť či agresora a co agresora vede k tomuto chování. Dále se v této práci píše o tom, jak tuto nemoc skupiny léčit. Značná část práce je věnovaná preventivní práci ať již se jedná o preventivní práci v celé škole, anebo ve školní třídě. Můžeme se dovědět například to, jak pracovat s potenciální obětí, s potenciálním agresorem, či s celou třídou a také to, jak by se měl chovat sám pedagog. Několik slov jsme také věnovali kapitole, která po-jednává o dětech mladšího školního věku, kterých se tato práce z velké části týká.V praktické části jsme se zaměřili na zkoumání toho, jaké znalosti a dovednosti mají o šikaně žáci 4. a 5. tříd na vybrané základní škole. Na základě těchto výsledků jsme připravili preventivní program proti šikaně. Tento program se skládá z jednotlivých vyučovacích hodin, z nichž každá je uvozena příběhem, kde vystupují antropomorfizovaná zvířátka, a je utvořena na určité téma, které pomáhá v prevenci proti šikaně. Část tohoto programu byla vyzkoušena v praxi a následně zhodnocena.
SummaryThis thesis deals with the issue of bullying and its prevention in primary education. The theoretical part explains what bullying is, its main characteristics, its natural relations, and typical features. We learn how we can recognise it in a group, how we can identify a victim or an aggressor, and what makes the aggressor behave this way. The thesis also explains how this disease within a group can be treated. A considerable part of the thesis deals with the prevention both the prevention in a whole school and in a class. For instance, we learn how to work with a possible victim, possible aggressor or a whole class, and how a pedagogue should behave. A few words are devoted to a chapter dealing with primary school-age children, who this thesis largely focuses on.The practical part examines what students, in the 4th and 5th grades in a selected primary school, know about bullying. On the basis of the findings we prepared a bullying prevention programme. It consists of individual lessons, each one being in-troduced by a story played by anthropomorphised animals talking about a certain topic which helps prevent bullying. Part of the programme was tested in practice and ana-lysed.
Description
Subject(s)
Klíčová slova: šikana, prevence, 1. stupeň základní školy, mladší školní věk, oběť, agresor, práce se skupinou, skupinová dynamika, empatie, asertivita, sebedůvěra, na-slouchání, školní třída, agresivita, relaxace, hra, Key words: bullying, prevention, primary education, primary school-age, victim, aggressor, working with a group, group dynamics, empathy, assertiveness, self-confidence, listening, class, aggressiveness, relaxation, game
Citation
ISSN
ISBN