Řízení nákladů v dodavatelském řetězci

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci,
Abstract
Doktorská dizertační práce se zabývá problematikou řízení zásob se zohledněním výrobních nákladů v prostředí decentralizovaného dvouúrovňového řetězce sestávajícího z jednoho prodejce držícího zásoby hotových výrobků, čelícího stochastické poptávce konečných zákazníků a z jednoho výrobce s omezenou výrobní kapacitou vyrábějícího dle objednávky prodejce. Výzkum v oblasti řízení zásob jen zřídka zapojuje do svých předpokladů výrobní náklady, a když tak činí, zahrnuje pouze lineární náklady na výrobu, popř. uvažuje náklady na seřízení v případě výroby v samostatných dávkách. V případě nepřetržité, kontinuální výroby, která navíc operuje v blízkosti své kapacity, jsou jednotkové výrobní náklady významně ovlivněny mírou využití výrobní kapacity.Hlavní cíl dizertační práce spočívá ve zkoumání, zda stabilizace využití výrobní kapacity může pozitivně ovlivnit hospodářský výsledek řetězce jako celku. Stabilizaci výroby zajišťuje výrobce stanovením minimálního objednacího množství. Po určení cíle práce, jeho konkretizaci do jednotlivých hypotéz a stanovení metodiky výzkumu jsou vymezena a shrnuta teoretická východiska k prováděnému výzkumu, zejména z oblasti řízení zásob a integrovaných modelů. Je sestaven ekonomický a posléze i matematický model, který je řešen simulací v rámci nastavené numerické studie. Hlavní závěry představují výsledky simulací, včetně porovnání výsledků jednotlivých variant modelu. Získané výsledky ze simulací jednotlivých variant modelu jsou detailně představeny, vzájemně porovnány a je diskutován jejich význam, omezení, důsledky pro praxi a návrhy pro další výzkum.Výsledky práce jsou určeny zejména pro praxi jako vodítko manažerům, v jakých podmínkách je možné, aby stabilizace využití výrobní kapacity zlepšila hospodářský výsledek řetězce jako celku. Na poli akademickém práce doplňuje poznatky integrovaných modelů zásob o model s předpoklady decentralizovaného řetězce s kontinuální výrobou a propojení s výzkumem stabilizace výroby.
This doctoral dissertation considers inventory management while taking into consideration production costs in the environment of a decentralized two-echelon supply chain consisting of a single retailer holding finished goods inventory and facing stochastic demand of final customers, and a single manufacturer with finite capacity producing on a make-to-order basis. Most of the inventory-focused research does not include production costs and when it does, they are considered as linear, or only in a form of a set-up cost in a batch production. In the case of continuous production operating close to its capacity the per-unit production costs are highly influenced by the capacity utilisation.Main goal of this dissertation consists in examining if smoothing of production capacity utilisation can positively influence financial results of the supply chain as a whole. Production smoothing is reached by the supplier by imposing a minimum order quantity on retailer's replenishment orders. After setting the main goal of this dissertation, elaborating it further into individual hypotheses and setting research methods theoretical framework is set and introduced, especially on the topic of inventory management and integrated models. Economic model and subsequently mathematical model are built that are solved via simulation of a numerical study. The main outcomes from the simulation of the individual model versions are presented in detail and compared to each other. Finally, the obtained results are discussed regarding their substance, limitation and implications into practice, and suggestions for further research are presented.Results of the dissertation are aimed mainly into practice for managers to know under which conditions it is possible that smoothing of production capacity utilisation can improve the financial results of the supply chain as a whole. The dissertation contributes to the existing body of literature in the area of integrated systems with a new model of a decentralized supply chain with continuous production, and connecting it with the area of production smoothing.
Description
Subject(s)
Dodavatelský řetězec, řízení zásob, omezená výrobní kapacita, náklady řetězce, Supply chain, inventory management, capacitated system, base-stock policy, total system costs
Citation
ISSN
ISBN
Collections