Za Sedmero horami, porozprávím s vodami

Abstract
Můj zájem vzbudily prameny a jimi napájené vodní toky, které tvoří genia loci bývalých Lázní Sedmihorky ležících v Českém ráji. Cílem mé práce je zmapovat tuto oblast, využít potenciálu těchto vodních zdrojů a upravit současnou podobu pěti aktivních pramenů a jimi napájené větší vodní celky v údolí. Koncepce jednotlivých intervencí je tvořena s ohledem na lokalitu a místní materiály, jeho historii spojenou s lázeňstvím a zároveň se snaží o pochopení vodního živlu lidskými smysly. Vzniklé zásahy v těchto posvátných místech mají být místem dialogu mezi vodou a člověkem.
My interest was aroused by water springs and water streams which create the genius loci of the Sedmihorky spa in Český ráj region. The aim of my thesis is to map this area and use the potential of these water resources to modify the current shape of the five active streams and also the shape of larger water complexes in the valley which are supplied by those streams. The concept of the individual interventions is formed with respect to this location, local materials and its history which is connected with spa industry. This thesis also strives for understanding of water element by human senses. Resulting interventions into these sacred places are intended to become a place for a dialog between water and man.
Description
Subject(s)
voda, pramen, Sedmihorky, Český ráj, lázně, Priessnitz, koupaliště, rybník, lidské smysly, kámen, pískovec, environmental design, side-specific, land-art, water, water spring, Czech paradise, spa, Priessnitz, bath, fishpond, human senses, stone, sand stone, environmental design, side-specific, land-art
Citation
ISSN
ISBN