Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogickáXXX

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 16473
  • Item
    Projevy dívčí a chlapecké identity u dětí předškolního věku
    Pokorová, Karolína; Josífková Jitka, PhDr. Ph.D. :54763; Šírová Eva, PhDr. Ph.D. :68539
    Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku tématu, jak se projevuje dívčí a chlapecká identita, jaké jsou rozdíly mezi dívkami a chlapci při hře, jak ovlivňuje identitu jejich postavení v rodině a počet sourozenců. Součástí bakalářské práce je také popis čtyř vybraných dětí, vyhodnocení a porovnání jejich kreseb, které sloužily ke sběru potřebných informací o nich a byly úzce spojeny s rozhovorem, který byl s dětmi na konci výzkumu proveden.
  • Item
    Spolupráce rodiny a mateřské školy
    Faltová, Natálie; Harazinová Radka, PhDr. Ph.D. :54761; Urbánek Petr, doc. PaedDr. Dr. :54760
    Bakalářská práce se zabývá spoluprací mezi rodinou a mateřskou školou. Obsahem teoretické části je vymezení dané oblasti v RVP PV a popsání pojmů rodina, dítě a mateřská škola. V praktické části analyzuji způsoby komunikace a spolupráce ve dvou předškolních zařízeních. Ve výzkumném šetření zjišťuji formy spolupráce a způsoby komunikace mezi školou a rodiči, jejich nejčastěji využívané prostředky a jak jej rodiče a učitelky hodnotí. Ve výzkumném šetření jsem uplatnila dotazníkové šetření s rodiči a rozhovor s pedagogickými pracovníky.
  • Item
    Využití bajky při výuce čtení v 1. a 2. ročníku ZŠ
    Červenková, Blanka; Johnová Jana, PhDr. Ph.D. :57659; Vykoukalová Věra, PhDr. Ph.D. :54858
    Tato diplomová práce se věnuje rozvoji čtenářských dovedností dětí pomocí literárního programu "Čteme bajky v 1. a ve 2. ročníku ZŠ". Tento program využívá literární žánr bajka a metody dramatické výchovy s mezipředmětovými vztahy. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se věnuje rozvoji čtenářské gramotnosti, literární výchově v 1. období ZŠ a využití dramatické výchovy v literární výchově. Praktická část se věnuje ověření programu a obsahuje metodické listy pro učitele. Cílem práce je inspirovat učitele na prvním stupni ZŠ, a nabídnout řešení, jak zapojovat do výuky čtení a literární výchovy více mezipředmětové vztahy a metody dramatické výchovy, které přispějí k většímu zaujetí a většímu zájmu žáků o čtenářství a knihu.
  • Item
    Inovativní metody při výuce společenskovědních témat na středních odborných školách
    Součková, Daniela; Podzimek Michal, PaedDr. ICLic. Th.D, Ph.D. :55781
    Diplomová práce se zaměřuje na srovnání efektivnosti inovativních a klasických metod ve výuce v rámci společenskovědních témat se zaměřením na střední odborné školy. V teoretické části se věnuji vymezení předmětu občanská nauka v rámci RVP a návodu ke správnému stanovení cílů předmětu. Dále popisuji klasické metody a inovativních metody, nastiňuji jejich další členění a přikládám krátkou charakteristiku konkrétních metod. Zaměřuji se i na analýzu s ohledem na vhodnost samotných inovativních metod pro střední odborné školy. Praktická část se věnuje samotnému výzkumu, který byl prováděn na střední odborné škole zdravotnické v prvních ročnících studovaných oborů. Jsou zde popsány třídy a metody, na kterých byl výzkum prováděn a následně vyhodnocení výsledků. V neposlední řadě navrhuji určité změny ve vzdělávání a příklady možných samotných vyučovacích hodin.
  • Item
    Výuka témat z oblasti Blízkého východu v zeměpise na 2. stupni ZŠ
    Klacková, Lucie; Fárek Martin, doc. Mgr. Ph.D. :67751
    Diplomová práce je zaměřena výuku tématu Blízký východ na druhém stupni základních škol v České republice. Teoretická část je zaměřena na rešerši odborné a populárně-naučné literatury týkající se historicko-politického pozadí regionu s důrazem na mezinárodní debatu pro výuku tohoto tématu. Předmětem praktické části je zařazení tématu do předmětu zeměpis na druhém stupni základní školy pomocí školního vzdělávacího programu, tematického plánu, mezipředmětových vztahů a průřezových témat. Dále se práce zaměřuje na možné materiály, projekty a příkladovou hodinu týkající se tohoto regionu. Hlavním cílem práce je pomocí dotazníkového šetření a polostrukturovaných rozhovorů zjistit stav výuky tématu Blízkého východu mezi učiteli zeměpisu na druhém stupni základních škol v České republice.