2014/3 - Social Sciences

Permanent URI for this collection

ACC Journal, ročník XX 2014/3

Recenzovali:
Prof. PhDr. Marie Maroušková, Csc. – Univerzita J. E. Purkyně v Ústní nad Labem
PhDr. Alexandra Brestovišová – Technical University of Košice

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 14
  • Item
    Standardisierung der Fremdsprachenausbildung im Hochschulwesen der Ukraine
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2014) Hamanyuk, Vita
    Procesy, jako jsou globalizace, integrace a migrace, určují v dnešní době sociálně-politickou situaci v Evropě. Mladí si přejí být mobilní. Za těchto nových podmínek usilují národní systémy vzdělávání o vytváření vzdělávacích standardů, které odpovídají dnešnímu stavu a potřebám studentů. Rovnocenné vysokoškolské zkoušky a jejich vzájemné uznání poskytnou budoucím odborníkům možnosti najít si pracovní místa po celé Evropě a být konkurenceschopní. Znalosti cizích jazyků se staly klíčovými kvalifikacemi. Proto se cizojazyčnému vzdělávání věnuje mnoho pozornosti. V tomto příspěvku se analyzují tendence ve sféře ukrajinského vysokého školství, které přispívají k podpoře a standardizaci cizojazyčného vzdělávání.
  • Item
    “Welcome to our seminar miniconference”: another way of practising presentation skills
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2014) Bilová, Štěpánka
    Nácvik prezentačních dovedností je součástí téměř každého kurzu odborného či akademického jazyka na vysokých školách. Právnická fakulta Masarykovy univerzity není výjimkou, pro úspěšné zakončení posledního semestru Angličtiny pro právníky jsou studenti povinni přednést prezentaci odborného tématu. Pro zvýšení motivace, jak prezentujících, tak i studentů posluchačů, jsem prezentace zařadila do uceleného úkolu organizace a aktivní účasti na minikonferenci. Dva semináře tedy probíhaly formou konference, kterou studenti organizují či na ní vystupují s prezentací. Ve svém příspěvku se věnuji rozdělení jednotlivých úkolů a jejich zhodnocení z pohledu vyučujícího i zpětné vazbě ze strany studentů.
  • Item
    A tailor-made course “presenting in english” for the academic staff of the University of Pardubice
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2014) Bezdíčková, Zuzana; Denksteinová, Markéta
    Autorky prezentace poskytnou ucelený vhled do kurzu: „Presenting in English“, šitého na míru akademickým zaměstnancům Univerzity Pardubice. Zmapují výsledky dotazníku potřeb, který kurzu předcházel, použité nástroje elektronické podpory kurzu, které byly efektivně použity pro zlepšení jazykových, komunikativních a interkulturních kompetencí účastníků kurzu, stejně jako obsahem kurzu samotného a jeho přispění k sebevzdělávání samotných účastníků kurzu prostřednictvím jejich zpětné vazby. Autorky se budou zabývat uceleným pohledem na využití e-learningových podpor, použití ICT v daném kurzu a moderními výukovými metodami a metodami učení jako např. kolaborativní učení nebo sdílená výuka.
  • Item
    Implementace interaktivní tabule do pregraduální přípravy učitelů angličtiny na univerzitě Hradec Králové
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2014) Machová, Pavla; Pištora, Michal; Vraštilová, Olga
    Interaktivní tabule se v posledních letech stala fenoménem moderního vzdělávacího procesu. Přes její relativně masové rozšíření do škol všech typů není zatím ve stejné míře propracována ucelená metodologie, která by na tento trend reagovala. Mnoho učitelů si proto s novou technologií, jež se jim nabízí, neví rady a v jejím využití zůstává tedy na povrchu a plně nevyužívá její potenciál. Vědomi si tohoto problému, snažíme se v pregraduální přípravě učitelů na naší fakultě tento nedostatek napravit a reagovat na potřeby nejen budoucích učitelů, ale i učitelů již praktikujících. Následující příspěvek se zamýšlí nad celkovou situací na školách a popisuje možné přístupy k jejímu zlepšení.
  • Item
    Standardisierung der Curricula für Wirtschaftsdeutsch an Hochschulen und Universitäten der Ukraine
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2014) Zhdanova, Nataliya
    Tento příspěvek se věnuje otázce, jak nejlépe pracovat s problematikou rozdílů (tj. výchozí úrovně studentů, počtu učebních jednotek, hodnotících a zkušebních kritérií) ve výuce německého jazyka na různých vysokých školách a univerzitách na Ukrajině. Standardizace učebních osnov umožní srovnatelnost cizojazyčných dovedností a schopností absolventů. Toho se dosáhne požadavky na vzdělávání budoucích odborníků a manažerů popsaných v kurikulu, stanovenými postupy, cíli a hodnotícími kritérii i nabízenými obsahy, interdisciplinárním propojením a metodami, které jsou relevantní k povolání.