Vliv lockdownu na rozpočtovou a fiskální politiku ČR

Abstract
Diplomová práce je zaměřena na reakci fiskální a rozpočtové politiky na krizi zapříčiněnou koronavirem, která postihla celý svět. Teoretická část práce je zaměřena na základní teoretické definice pojmů, a to zejména ekonomický cyklus a jeho příčiny, také na fiskální a rozpočtovou politiku. V praktické části práce je analyzován rozpočet České republiky, který byl mnohonásobně navýšen kvůli koronavirové krizi, a také je zde zkoumána fiskální politika, která hrála velkou roli pro boj s krizí a rovněž měla velký vliv na schodek státního rozpočtu ČR. Následně jsou analyzovány přístupy fiskální politiky ke koronavirové krizi ve vybraných evropských zemí, konkrétně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Itálie a Švédska. Rozdílné přístupy zemí jsou v závěru komparovány a zhodnoceny.
The diploma thesis is focused on the response of fiscal and budgetary policy to the crisis caused by coronavirus, which has affected the whole world. The theoretical part of the work is focused on the basic theoretical definitions of terms, especially the economic cycle and its causes, as well as on fiscal and budgetary policy. The practical part of the thesis analyses the budget of the Czech Republic, which was multiplied due to the coronavirus crisis, and also examines fiscal policy, which played a major role in combating the crisis and also had a major impact on the Czech state budget deficit. Subsequently, fiscal policy approaches to the coronavirus crisis in selected European countries, namely the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, Italy and Sweden, are analysed. The different approaches of the countries are finally compared and evaluated.
Description
Subject(s)
Covid-19, krize, fiskální politika, rozpočet, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Itálie, Švédsko, Česká republika, Covid-19, crisis, fiscal policy, budget, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, Italy, Sweden, Czech Republic
Citation
ISSN
ISBN