Budování pozitivního vztahu mládeže k přírode

Abstract
Tématem závěrečné práce je příroda, ekologická a environmentální výchova v širším slova smyslu. Cílem je vybudování pozitivního vztahu mládeže k přírodě. Práce je zaměřena na žáky v období adolescence a jejich aktivní využívání volného času v domově mládeže. Je rozčleněná na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části je stručné vymezení základních pojmů, jako je environmentální a ekologická výchova, volný čas a charakteristika vývojového období adolescence. Pokračuje analýzou současné situace vztahu mladého člověka k přírodě a jeho vnímání. Druhá, praktická část se věnuje pedagogickému projektu v Domově mládeže Kateřinky v Liberci, který se realizoval v školním roce 2021/2022. Cílem aplikace ekoprojektu je vybudovat, nebo posílit pozitivní vztah k přírodě a získané poznatky tak přetransformovat do výtvarné nebo rukodělné činnosti.
The topic of the final thesis is nature, ecological and environmental education in a broader sense. The aim is to build a positive relationship of youth with nature. The thesis focuses on pupils in the period of adolescence and their active use of free time in the youth home. It is divided into two parts, theoretical and practical. In the theoretical part, there is a brief definition of basic concepts such as environmental and ecological education, leisure and characteristics of the developmental period of adolescence. It continues with an analysis of the current situation of young people's relationship with nature and their perception of it. The second, practical part is devoted to a pedagogical project in the Kateřinky Youth Home in Liberec, which was implemented in the school year 2021/2022. The aim of the application of the ecoproject is to build or strengthen a positive relationship with nature and to transform the acquired knowledge into artistic or handicraft activities.
Description
Subject(s)
domov mládeže, environmentální výchova, mládež, příroda, volný čas, youth home, environmental education, youth, nature, leisure
Citation
ISSN
ISBN
Collections