Postoje rodičů k vybraným tématům sexuální výchovy na prvním stupni základní školy

Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou sexuální výchovy na základní škole, konkrétně na prvním stupni základní školy. Teoretická část vymezuje pojem sexuální výchova, její cíle, principy a obsah. Také je zde popsán mladší školní věk se zaměřením na sexuální chování a psychosexuální vztahy v tomto věku. Pojednává též o úloze rodiny a školy a o zařazení sexuální výchovy v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání s orientací na první stupeň. Praktická část je založena na smíšeném výzkumu, který byl proveden pomocí dotazníkového šetření a polostrukturovaného rozhovoru. Jeho cílem je analyzovat postoje rodičů na prvním stupni vybrané základní školy k vybraným tématům sexuální výchovy. Výzkumné šetření se orientuje také na zjištění míry souhlasu/nesouhlasu s výukou sexuální výchovy na základní škole, na hodnocení sexuální výchovy probíhající ve vybrané základní škole a na míru ochoty rodičů spolupracovat se školou při sexuální výchově.
The subject of the diploma theses is sex education in primary school, specifically in the first degree of primary school. The theoretical part defines the concept of sex education, its aims, principles and content. The first degree age is described with focus on sexual behavior and psychosexual relationships in this age. It concerns the family and school role and integration of sex education in the framework educational program for primary schools with focus on the first degree. The empirical part is based on mixed research, which was demonstrated through questionnaire survey and semi-structured interview. The aim is to analyze the attitude of the parents in the first degree of selected primary school to selected topics of sex education. The research focuses on determining the degree of agreement/disagreement with the sex education in primary school, with the evaluation of ongoing sex education in selected primary school and with the degree of parent's willingness to cooperate with the school in sex education.
Description
Subject(s)
sexuální výchova, rodina, první stupeň základní školy, mladší školní věk, postoje rodičů k sexuální výchově, spolupráce, sex education, family, first degree of the primary school, younger school-age, parent's attitude towards sex education, cooperation
Citation
ISSN
ISBN