Rozvíjení prostorové představivosti pomocí geometrických rozcviček

Abstract
V této diplomové práci nejprve objasním pojem prostorová představivost společně s dalšími souvisejícími pojmy. Následně poskytnu informace o freewarovém programu GeoGebra a popíši prostředí webové stránky i aplikace tohoto programu. Dále představím pojem geometrická rozcvička a navrhnu několik obecných úloh, které by se mohly jako geometrické rozcvičky využít. Následně okomentuji sadu dvaceti čtyř stereometrických rozcviček ve formě dynamických appletů vytvořených v programu GeoGebra. Tyto applety jsou zasazeny do GeoGebra knihy Stereometrické rozcvičky, která je vytvořena ve dvou verzích - studentská verze (dostupná z https://www.geogebra.org/m/aveqzztu) a učitelská verze (dostupná z https://www.geogebra.org/m/uv2cq8mc). Dále také zmíním mnou vytvořené dva testy stupňující se náročnosti, které jsou zaměřené na zjištění úrovně prostorové představivosti žáků. Závěrem shrnu výsledky obou testů, které byly zadány ve školách, se kterými jsem spolupracovala.
In this diploma thesis I will clarify the term a spatial imagination along with other related terms. Afterwards, I will provide information about freeware GeoGebra and I will describe the environment of the website page and application of this software. Next, I will introduce the term geometrical warm-up and I will suggest several general activities which could be used as geometrical warm-ups. Afterwards, I will comment on a set of twenty-four stereometric warm-ups in the form of dynamic applets created in the software GeoGebra. These applets are put into a GeoGebra book Stereometric warm-ups which is created in two versions - students' version (available on https://www.geogebra.org/m/aveqzztu) and teacher's version (available on https://www.geogebra.org/m/uv2cq8mc). Then, I will mention two tests of escalating difficulty which I have created, and which are focused on determination of the level of pupil's spatial imagination. Finally, I will summarize the results of the tests which were assigned in schools I was working with.
Description
Subject(s)
prostorová představivost, geometrické rozcvičky, stereometrické rozcvičky, dynamické applety, rozvoj prostorové představivosti, GeoGebra, Spatial imagination (visualization), geometrical warm-ups, stereometric warm-ups, dynamic applets, development of spatial imagination, GeoGebra
Citation
ISSN
ISBN