Centrum poznání krajiny - ČeskáKamenice

Abstract
Centrum poznání krajiny CPK má být novou vzdělávací institucí provozovanou městem Česká Kamenice využívající polohu města na rozhraní třech chráněných krajinných oblastí (CHKO Lužické hory, CHKO České středohoří, CHKO Labské pískovce). Iniciátorem projektu je vedení města Česká Kamenice ve spolupráci se zmíněnými CHKO. Česká Kamenice je historické město s přibližně 5000 obyvatel. V současné době se potýká s mírným odlivem obyvatel a hledá nejvhodnější strategii, jak se do budoucna definovat jako město zajímavé pro turisty a využívající své přirozené kvality pro pohodové bydlení. V tomto smyslu město postrádá nějaký výrazný atraktor, který by ho odlišil a umístil na mapu. Poloha na rozhraní tří CHKO je obrovským potenciálem, který není v současné době dostatečně využit. Město si tuto skrytou kapacitu uvědomuje a zároveň do budoucna očekává velký rozvoj zájmu o poznání krajiny a porozumění ekologii. Budoucí generace se pravděpodobně budou tomuto tématu stále více věnovat jakožto znalosti nutné k dlouhodobému a udržitelnému životu na Zemi. Téma by mělo být zároveň komunikováno inovativním a atraktivním způsobem, tak aby oslovilo průřezem všechny generace i ty nejmenší. Pro stavbu CPK byla vybrána volná nárožní parcela na Náměstí Míru v samotném centru města, které si zachovalo unikátní historický charakter. Nový objekt by měl být v souladu s okolním prostředím a zároveň reprezentovat svou programovou náplň ekologického vzdělávání i vazbu ke krajině. Součástí je i obnova části náměstí - Hrnčířského trhu, s cílem propojit tento veřejný prostor s novou budovou.
The Centre of Landscape Recognition (CPK) is supposed to be a new educational institution operated by the town of Česká Kamenice, which takes the advantage of the location of the town situated on the boundary ot three nature conservation areas (CHKO Lužické hory, CHKO České středohoří, CHKO Labské pískovce). The management of the town Česká Kamenice with cooperation with above mentioned CHKO is the initiatior of the project.Česká Kamenice is a historic town with about 5.000 inhabitants. Nowadays it struggles with a slight outflow of inhabitants and the town is looking for the most suitable strategy for the future how to define itself as a town attracting tourists and using its natural quality of relaxed living. In this sense the town is missing a significant attractor that would make it different and place it on the map. The location on the boundary of three CHKO has a huge potential which is not sufficiently used. The town is aware of this hidden capacity and as well at some time in the future expects a big growth of interest in recognizing the landscape and understanding ecology. Future generations will probably be much more engaged in this topic as well as the knowledge needed for long-term and sustainable life on the Earth. The topic should be communicated by innovative and appealing way so that it addresses all generations, including the smallest ones. For the building of CPK was chosen an unoccupied corner parcel of land situated at the square Náměstí Míru at the very centre of the town that preserved a unique historical character. The new building should be in harmony with its surroundings and also represent its programme content of ecology education and relation to the landscape. The renovation of a part of the square - the Pottery Market (Hrnčířský trh) is also embodied, with the aim to connect this public space to the new building.
Description
Subject(s)
hlína, dusaná hliněná konstrukce, výstavní prostor, krajina, Česká Kamenice, infocentrum, náměstí, veřejný prostor, earth, rammed earth construction, exhibition space, landscape, Česká Kamenice, information centre, square, public space
Citation
ISSN
ISBN