Pokročilé techniky snímání lesklých a obtížně detekovatelných materiálů

Abstract
Disertační práce se zabývá přípravou metodiky pro získání dat k vytvoření virtuálního 3D modelu objektů (3D obrazů) s lesklým a obtížně detekovatelným povrchem. V aplikační části se práce zabývá uplatněním vybraných metod v průmyslové praxi, konkrétní aplikace byly orientovány na automobilový průmysl. Nejprve je řešena problematika bin pickingu s detekcí lesklých objektů v přepravce. V další části se práce zabývá kvalitativním hodnocením lesklých transparentních a semi-transparentních objektů pomocí inovativního hardwaru. Detailně se zaměřuje na uplatnění aplikačních možností konfokálních snímačů pro kontrolu zakřivení tvarových skel a na úpravu 2D triangulační metody pro snímání průsvitných a transparentních objektů.
The thesis deals with a methodology preparation for data acquisition of glossy and difficult-to-detect objects in order to obtain a 3D virtual model. Practical part of the thesis deals with an application of chosen methods in industry, specifically in the automotive industry. First part focuses on bin picking application for glossy objects. The following part deals with a quality evaluation of glossy transparent and semi-transparent objects using an innovative hardware. In detail, it evaluates application possibilities of confocal sensors in formed glass inspection and adjustment of standard 2D triangulation method for acquisition of semi-transparent and transparent objects.
Description
Subject(s)
strojové vidění, bin picking, lesklý povrch, konfokální snímač, liniový laser, 2D triangulace, machine vision, bin picking, glossy surface, confocal sensor, line laser, 2D triangulation
Citation
ISSN
ISBN
Collections