2019/2 - Science of Economics

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 8
  • Item
    Participation of the young generation in family-owned businesses
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2019) Horčičková, Zuzana
    Výzkum byl zaměřen na studenty/studentky posledních ročníků učilišť, středních škol, vyšších odborných škol a dodatečně i veřejné vysoké školy v Libereckém kraji. Disertační práce se věnuje komplexnímu rozhodovacímu procesu mladých lidí vedoucímu k převzetí rodinného podnikání. Na základě výsledků analýz byl vytvořen základní schéma participace mladých lidí v rodinném podnikání v Libereckém kraji. Jsou zde zjištěny a shrnuty faktory, které jednotlivé fáze rozhodovacího procesu ovlivňují, přičemž je brán zřetel na typ obce, ve které je rodinné podnikání provozováno. Dále je zohledňován i typ rodinného podnikání, tj. zda se jedná o rodinnou obchodní korporaci či o rodinné podnikání fyzických osob.
  • Item
    Assessment of living standard indicators in the OECD member countries
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2019) Bílková, Diana
    Výzkumná databáze této práce se skládá ze zemí OECD (s výjimkou Turecka a Litvy). Primárním cílem studie je rozdělit země do skupin podle dvanácti proměnných – průměrná mzda, minimální mzda, HDP na obyvatele, míra nezaměstnanosti, směnná a inflační sazba, daň z příjmu, HDP za odpracovanou hodinu, indexy průmyslu, stavebnictví a zpracovatelského průmyslu, index produkce a maloobchodu, a určit, která z nich významně ovlivňuje průměrnou mzdu, a definuje typ a sílu takového vztahu. Průměrná mzda, minimální mzda a HDP na obyvatele se počítají po jejich převodu na paritu kupní síly, což umožňuje srovnání cenových hladin a PPP v různých zemích. Dalším důležitým cílem je vypracovat prognózy úrovně mezd pro země OECD do roku 2020. S ohledem na seskupení zemí podle výše uvedených kritérií je Česko vždy na úrovni ostatních postkomunistických zemí (kromě Slovinska). Jedinými vysvětlujícími proměnnými, které významně ovlivňují průměrnou mzdu, jsou HDP na obyvatele, daně z příjmu a indexy zpracovatelského průmyslu a maloobchodu, přičemž HDP má hlavní vliv. Jednoduchá regresní analýza závislosti mezi průměrnou mzdou a HDP na obyvatele naznačuje, že její průběh nejlépe zachycuje konkávní parabola s maximem 77 252 PPP USD. Vybraná polynomiální regrese druhého řádu vysvětluje cca 89% variability pozorovaných hodnot průměrné roční mzdy. Růst mezd do roku 2020 se očekává prakticky ve všech zemích OECD.
  • Item
    Social capital and entrepreneurship in a regional context
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2019) Fuchsová, Eva; Laštovková, Jitka; Jánská, Michaela
    Článek je zaměřen na souvislost mezi ochotou podnikat a individuálním kapitálem v kontextu Ústeckého kraje jako příkladu znevýhodněného regionu. Sociální kapitál se dělí na dluhopisový kapitál spojený s rodinnými a přátelskými vztahy a mobilizující kapitál související s instrumentálním řešením situací pomocí sociálních vztahů. Příspěvek využil sekundární analýzu dat získaných pomocí dotazníkového šetření, které bylo reprezentativní pro obyvatele Ústeckého kraje. Výsledky ukázaly, že ochota podnikat byla spojena s mobilizací sociálního kapitálu, zatímco propojení sociálního kapitálu nehrálo žádnou roli. Analýza však také zahrnuje další proměnné, protože role sociálního kapitálu se liší například v regionech: lidé s vyšším vzděláním jsou ochotni podnikat a totéž platí i pro lidi, kteří deklarovali ochotu opustit region. Komplex proměnných souvisejících s nízkou úrovní ochoty podnikat nelze omezit na mobilizaci sociálního kapitálu. Je však také nutné zohlednit jeho významnou úlohu.
  • Item
    Challenges for achieving competitiveness in the EU automotive industry
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2019) Rodrigues, Márcio; Mendes, Beatriz; Šírová, Eva
    Pokud firmy chtějí být konkurenceschopné, základním požadavkem je jasné pochopení potřeb zákazníka. Odpověď na otázku, která firma nabízí nejlepší produkt nebo službu, se v průběhu času ztíží, protože všechny se snaží dosáhnout stejného cíle: pochopit, jak se trh doopravdy chová. Je skutečností, že proces konkurence a srovnávání kvality mezi automobilovými společnostmi je ve stabilním globálním ekonomickém scénáři náročný. Jak by tyto procesy vypadaly v globální hospodářské krizi? Jaké výzvy budou firmy muset řešit, aby byly v tomto scénáři konkurenceschopné? Tento článek představuje případovou studii globálního automobilového dodavatele a problémy, kterým čelil během ekonomické krize v letech 2008- 2009, týkající se statistické analýzy jeho poptávky a prostojů. Ze získaných zkušeností se lze poučit a lépe předpovídat a řešit problémy v budoucnosti.
  • Item
    Generations Y and Z in the workplace: perception of teamwork
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2019) Kutlák, Jiří
    Článek předkládá literární přehled, který je zaměřen na vymezení generací Y (Millennials) a Z a jejich vnímání týmové práce a komunikace. Analýza týmové práce byla následně prováděna na základě dotazníkového šetření uskutečněného v roce 2018 na vzorku 266 respondentů na území České republiky. Dotazníkové šetření bylo doplněno obsahovou analýzou veletržních firemních inzerátů z let 2016–2019 v celkovém počtu 667 analyzovaných inzerátů. Byla formulována jedna výzkumná hypotéza a dvě výzkumné otázky. Pro vyhodnocení hypotéz byl využit Pearsonův chí-kvadrát test nezávislosti. Na základě analýzy dat nebyla zjištěna závislost mezi vybranými generacemi a preferencí týmové spolupráce. Z dat dále vyplývá, že respondenti upřednostňují spíše práci v týmech s lidmi, které osobně znají. Z obsahové analýzy veletržních katalogů je pak patrná ustupující tendence v referování o možnostech týmové práce na pracovištích.