Autodestruktivní chování a jednání dítěte

Abstract
Diplomová práce se zabývá zkoumáním tématu autodestruktivní chování a jednání dětí. K tomu v první části práce využívá teoretické zkoumání dokumentů, přičemž se zaměřuje na suicidium a sebepoškozování. Pro vymezení problematiky tak definuje základní pojmy, popisuje konkrétní rizikové chování a jednání, zaměřuje se na příčiny jeho vzniku, rizikové faktory a projevy. Pozornost věnuje také statistikám souvisejícím s tématem a reakcím okolí. Poslední kapitoly této části se pak zabývají prevencí, pomocí a léčbou. V druhé části se diplomová práce zaměřuje na zkoumání dvou konkrétních případů autodestruktivního chování a jednání, konkrétně sebepoškozování. K tomu využívá kvalitativní výzkum, metodu zkoumání dokumentů. Snaží se z případových studií zjistit, v jakém rodinném prostředí děti s tímto chováním a jednáním vyrůstají a jaké jsou příčiny u konkrétních případů. V poslední kapitole druhé části nazvané Diskuse, se práce zaměřuje na interpretaci získaných informací a jejich zhodnocení v kontextu teoretického vymezení problematiky a předkládá návrhy na další směřování výzkumu.
The diploma thesis focuses on self-destructive behavior and actions of a child research. In the first part there is theoretical examination of documents aiming on suicidium and self-harm. It defines basic terminology, describes specific dangerous behaviour and acts focused on causes of origins, risk factors and manifestations. Thesis follows with statistics of people´s reactions connected with cases. Last chapters of this part explore prevention and treatment. The second part of the diploma thesis analyses two specific cases of self-destructive behavior and actions, especially self-harm. It uses qualitative research, a method of examining documents. It's trying to discover family background of these children and its connections with causes. In the last chapter there is an interpretation of gained information and their evaluation in the context of theoretical problem determination. It continues with suggestions of future research development.
Description
Subject(s)
autodestrukce, automutilace, dítě, sebepoškozování, suicidium, automutilation, child, self-destruction, self-harm, suicide
Citation
ISSN
ISBN