Monolitické a iterační řešení Biotovy poroelasticity

Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá numerickým řešením Biotova systému v prostředí s puklinami. Je odvozeno iterační schéma typu fixed-stress splitting a popsána jeho implementace s využitím knihovny FEniCS. Dále je provedena výpočetní analýza konvergence v závislosti na relaxačních parametrech a na fyzikálních parametrech. Na základě předchozích zkušeností je navržena volba relaxačních parametrů pro oblast a puklinu, zajišťující konvergenci iteračního schématu. Nakonec je porovnána výpočetní náročnost monolitického a iteračního řešení redukovaného Biotova systému v závislosti na počtu elementů sítě a fyzikálních parametrech.
This bachelor thesis deals with numerical solution of Biot's system in domains containing fractures. An iterative fixed-stress type splitting is derived and its implementation using FEniCS library is described. Further we perform computational convergence analysis according to the dependency on tuning parameters and physical parameters. Based on previous experience, we suggest a convenient choice of tuning parameters for the domain and the fracture, ensuring convergence of iterative scheme and compare computational costs of monolithic and iterative solution depending on the quantity of mesh elements and physical parameters.
Description
Subject(s)
poroelasticita, Biotův redukovaný model, fixed-stress splitting, monolitické řešení, iterační řešení, poroelasticity, Biot's reduced model, fixed-stress splitting, monolithic solution, iterative solution
Citation
ISSN
ISBN