Funkce ošetřovacích prostředků pro outdoorové oblečení, optimalizace ošetřování a údržby

Title Alternative:FUNCTION TREATMENT EQUIPMENT FOR OUTDOOR CLOTHING, OPTIMIZATION OF CARE AND MAINTENANCE Bc. Lenka Janoušková KHT-poř.
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Rešerše polopropustných materiálů byla podkladem pro vytvoření uceleného přehledu vývoje pouţívaných polopropustných materiálů od prvních hustě tkaných nepromokavých textilií aţ po současnost s vysvětlením principu jejich fungování. Polopropustné materiály mají specifické vlastnosti, které se vyuţívají zejména v oblasti outdoorového sportu. Experimentální část ukázala, ţe materiál Gore Tex s mikroporézní membránou a materiál Dermizax s neporézní membránou mají vynikající výparný odpor a nepromokavost oproti materiál 4Way Tex s mikroporézní membránou. Výsledky měření ukázaly, ţe změna vlastností polopropustných materiálů po násobném praní proběhla u hmotnosti, výparného odporu a nepromokavosti. Na základě experimentálního měření byl zvolen nejvhodnější druh údrţby pro materiály s membránou, který korespondoval s doporučeným způsobem údrţby od výrobce materiálů.
Searches semi-permeable materials were the basis for a comprehensive overview of application development from the first semi-permeable materials densely woven waterproof fabric to the present, explaining the principle of their operation. Semipermeable materials have specific properties that are used mainly in outdoor sports. Experimental section showed that the Gore Tex membrane and the microporous material with a porous membrane Dermizax have excellent evaporative resistance and waterproof material over 4way Tex with a microporous membrane. The measurement results showed that changing the properties of semi-permeable material times the money was for mass evaporation resistance and waterproofing. On the basis of experimental measurements was voted the best kind of maintenance materials for the membrane, which corresponded with the recommended maintenance of the materials.
Description
katedra: KHT; rozsah: 50 s.
Subject(s)
polopropustné materiály ? jsou materiály, které mají schopnost propouštět vlhkost od, pokoţky směrem do okolí a současně zabraňovat průchodu vlhkosti z okolí směrem, k pokoţce. materiál musí být odolný proti působení větru, který můţe způsobit ztrátu, tepla konvekcí, praní - praní v domácnostech se realizuje pomocí ručního praní nebo praní v pračce, pro spotřebitelské praní se pouţívají klasické prací prostředky, které slouţí k údrţbě, oděvů, prádla a dekoračních textilií. speciální ošetřovací prostředky pro outdoorové, oděvy se pouţívají pro odstranění nečistot, zápachu a pro obnovení nepromokavé, úpravy, ošetřovací prostředky pro outdoorové oděvy ? tyto prostředky se skládají z pracího, přípravku, který se pouţívá při ručním praní nebo praní v pračce a impregnačního, prostředku, který se pouţívá po praní nastříkáním nebo je součástí pracího prostředku, nepromokavost - je definována jako odolnost plošných textilií vůči absorpci vody při, skrápění. měřítkem je účinek umělého deště definovaného stanovenou dobou a, stanoveným mnoţstvím vody, semi-permeable materials - materials that have the ability to transmit moisture from, the skin towards the surrounding area while preventing the passage of moisture from the, surroundings towards the skin. the material must be resistant to wind, which can cause, heat loss by convection, washing process - washing at home with the help of hand washing or machine wash, for the consumer to use a conventional washing detergents that are used for, maintenance, clothes and decorative fabrics. special treatment equipment for outdoor, clothing are used to remove dirt, odor and re-waterproofing, care funds for outdoor clothing - these resources are composed of detergent product, which is used for hand washing or machine washing and impregnation agent, which is, used for washing or spraying is part of the detergent, waterproof - is defined as the resistance of fabrics to water absorption in the spray. a, measure of the effect of artificial rain-defined fixed time and fixed quantity of water
Citation
ISSN
ISBN