Využití kalkulací při řízení podniku

Title Alternative:The usage of calculation for managing a business
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Calculations have been an essential part of a company management. In the course of time, their use extended. ?Calculation system? is considered to be an indispensable element of a company information system along with accounting, budgeting, statistics and operative records. Traditionally, the main function of a calculation system is a creation of long-term valid procedures. In order for the company to be profitable, these procedures calculate a cost price quantification and fix prices. Nowadays, there is a demand for an adaption of calculation system to match exacting information requirements. New, so called, ?calculation controlling conception? is much more extensive and almost boundless. It complies with a whole range of business particularities, whether it relates to different market orientations, various products, diverse distribution ways or an individual cost development. Close attention is paid to causes and place of costs? origin, responsibility for costs and their susceptiveness. The use of software support in costs management is not an exception these days. This way the company management gets a very well organized set of information for administration.
Kalkulace byly a jsou neodmyslitelnou součástí vnitropodnikového řízení každého podniku. V průběhu let vývoje docházelo k rozšiřování jejich využití. Kalkulační systém je chápán jako nezbytná součást informačního systému podniku spolu s účetnictvím, rozpočetnictvím, statistikou a operativní evidencí. Tradičně hlavní funkcí kalkulačního systému je tvorba dlouhodobě platných postupů vyčíslení nákladové náročnosti produkce a stanovení ceny, aby nebyl podnik ztrátový. Dnešní doba si však vyžaduje přizpůsobení kalkulačního systému náročným požadavkům na informace. Nové tzv. controllingové pojetí pojmu kalkulace je mnohem širší a v dnešní době téměř bez hranic. Respektuje celou řadu specifik podnikání, ať už to jsou odlišné tržní orientace firem, různorodé produkty, odlišné distribuční cesty, či vývoj jednotlivých druhů nákladů. Větší pozornost je věnována příčinám a místu vzniku nákladů, odpovědnosti za náklady a jejich ovlivnitelnosti. V dnešních podmínkách není výjimkou využívání softwarové podpory při řízení nákladů podniku. Management společnosti tak dostává velmi dobře uspořádaný komplet informací pro rozhodování.
Description
katedra: KFÚ; rozsah: 100 s.
Subject(s)
accountancy, financial accountancy, managerial accountancy, costs, calculation, system of calculation, utulization of calculation, účetnictví, finanční účetnictví, manažerské účetnictví, náklady, kalkulace, kalkulační systém, využití kalkulací
Citation
ISSN
ISBN