Politické procesy 50. let - politický vězeň Čestmír Čejka

Title Alternative:Political Trials in the 1950s - The political Prisoner Čestmír Čejka
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The diploma thesis deals with the political trials of 1950s in Czechoslovakia, concretely emphasis the fate of the political prisoner Čestmír Čejka. In 1950, Čejka was sentenced to 17 years of imprisonment by the Prague State Court as a member of the illegal group called Eduard.The submitted thesis analyses the life of Čestmír Čejka and demonstrates illegalities of the communist era. Consequently, the thesis tries to show the function of communist justice and practices connected with custody and imprisonment in the era of communist totality.
Diplomová práce se zabývá problematikou politických procesů padesátých let 20. století, konkrétně životními osudy politického vězně Čestmíra Čejky. Čejka byl v roce 1950 odsouzen Státním soudem v Praze jako člen ilegální skupiny Eduard k 17 letům odnětí svobody. Po propuštění na amnestii v roce 1960, byl v roce 1962 opět odsouzen v politickém procesu Pavel Burian a spol. Propuštěn byl na jaře 1964. Předložená práce analyzuje život jmenovaného a demonstruje dopady nezákonitostí komunistického režimu. Dále se snaží poukázat na fungování komunistické justice a na praktiky spojené s vyšetřovací vazbou a vězněním v době komunistické totality.
Description
katedra: KHI; rozsah: 115 s., přílohy: 39 s.
Subject(s)
political trials, communist era, political prisoner, third revolt, persecution, czechoslovak national social party, justice, work camps, prison, politické procesy, komunistický režim, politický vězeň, třetí odboj, perzekuce, československá strana národně sociální, justice, pracovní tábory, věznice
Citation
ISSN
ISBN