Přístup rodičů předškolních dětí k prevenci narušené komunikační schopnosti

Abstract
Diplomová práce je věnována problematice prevence narušené komunikační schopnosti, přičemž je zaměřena především na vhodnou podnětnou výchovu, a to směrem k rodičům dětí předškolního věku, u nichž se narušená komunikační schopnost vyskytla. Tato práce se zabývá také přechodem z tekuté stravy na pevnou, která má pozitivní vliv právě na rozvoj řeči. Prostřednictvím dotazníkového šetření mezi rodiči podává zprávy o tom, jaký druh informací o prevenci narušené komunikační schopnosti rodiče v praxi využívají.Teoretická část je zaměřena na seznámení s problematikou vývoje řeči dítěte s narušenou komunikační schopností a její prevencí. Cílem bylo vytvořit kvalitní teoretickou základnu pro následně realizovaný výzkum.Praktická část zjišťovala, jaká část rodičů používá podnětnou výchovu u dětí s narušenou komunikační schopností a zda byla dětem zařazena pevná strava v doporučeném 9. měsíci věku. Zda rodiče preferují informace o prevenci narušené komunikační schopnosti získané z internetu či z odborné tištěné literatury.
The diploma thesis is devoted to the problem of communication disorders prevention, focusing mainly on appropriate stimulating education towards the parents of preschool children who have a communication disorders.This thesis also deals with the transition from liquid diet to solid food, which has a positive influence on a speech development. Through a questionnaire survey among parents, it reports on what kind of information is used to prevent communication disorders in practice.The theoretical part is focused on the child speech development, with communication disorders and its prevention. The aim of the diploma thesis was to create a good theoretical basis for the subsequent research.The practical part investigated what parents used stimulating education with children who have communication disorders and whether children were given a solid diet at the recommended 9th month of age. Whether parents prefer the information of communication disorders gained from the Internet or from professional literature.
Description
Subject(s)
rodiče, děti, komunikace, narušená komunikační schopnost, prevence, strava, výchova, parents, children, communication, communication disorders, prevention, diet, education
Citation
ISSN
ISBN