Politický proces proti tzv. skupině František Hončík a spol. (1949)

Abstract
Diplomová práce se zabývá jedním z politických procesů, jež se odehrál po únoru 1948. Konkrétně se jedná o politický proces se skupinou nazvanou Hončík a spol. Práce je založena na obsáhlém studiu pramenů a jejich následné komparaci s odbornou literaturou.Analyzovaný proces je jedním z okrajových politických procesů, jež navazoval na hlavní proces s tzv. protistátní skupinou MAPAŽ. Proces Hončík a spol. byl ve své době významný, což dokazuje mediální doprovod procesu, výběr prokurátora i soudců, jež na případu pracovali.Případ je zajímavý v tom, že se obžalovaní skutečně podíleli na několika bodech z obžaloby, za které byli následně souzeni. Větší váhu ale prokuratura přisuzovala činům, jež vykonstruovala. Na konci procesu padaly vysoké tresty. Dva z obžalovaných byli odsouzeni k doživotí, jeden ke třiceti letům, jeden ke dvaceti letům a poslední k osmnácti letům v nápravných zařízeních. Všichni z odsouzených se ale na svobodu dostali díky amnestiím již před uplynutím celkové doby trestu.
The diploma thesis deals with one of the political processes that took place after February 1948. It is a political process with a group called Hončík et al. The work is based on extensive study of sources and their subsequent comparison with professional literature.The analyzed process is one of the marginal policy processes that followed the main process with the so-called MAPAŽ anti-state group. The media accompaniment, the selection of the prosecutor and the judges who worked on the case are proofs that the process of Hončík et al. was signifi-cant at the time.The case is interesting in that the defendants actually participated in several points of the indictment for which they were subsequently judged. Howe-ver, the prosecutor's office attributed the greater weight to the acts it had con-structed. At the end of the process, there were high penalties. Two of the defendants were imprisoned to the end of their lives, one to thirty, one to twenty years, and the last to eighteen years in correctional facilities. However, all of the convicts were released due to amnesty before the total penalty period expi-red.
Description
Subject(s)
politické procesy, František Hončík, František Červenka, Josef Frolík, Jan Liberský, Oldřich Gabriel, StB, atentáty, letáková činnost, přechody přes hranice, protikomunistický odboj, komunistický režim v Československu, Political Processes, František Hončík, František Červenka, Josef Frolík, Jan Liberský, Oldřich Gabriel, StB, Assassinations, leaflet activity, transitions across the borders, anti-communist resistance, communist regime in Czechoslo-vakia
Citation
ISSN
ISBN