Děti s kombinovaným postižením

Title Alternative:Children with Multiple Disability
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Bakalářská práce se zabývala specifiky vzdělávání žáků s kombinovaným postižením v základních školách speciálních. Vycházela ze současné potřeby zajistit žákům se středně těžkým a těžkým kombinovaným postižením v oblasti vzdělávání komplexní péči. Cíl bakalářské práce se podařilo dosáhnout v obou stěžejních částech. Teoretická část charakterizovala prostřednictvím aktuálních odborných zdrojů a praktických zkušeností autorky vzdělávání v základní škole speciální. Vymezila terminologii a popsala komplexní vzdělávací systém a jeho specifika. Praktická část zjišťovala pomocí dotazníku učitelům a analýzy dokumentace žáků způsob vzdělávání, personální a kompenzační zajištění, nabídku speciálně pedagogických metodik v základních školách speciálních. Výsledky průzkumu ukázaly, že prioritou je respektovat individuální předpoklady žáků a nabízet širokou škálu stimulačních programů a speciálně pedagogických metodik. Nezbytností se ukázalo kompenzační vybavení a personální zajištění. Přínos celé práce byl v rozšíření poznatků o vzdělávání žáků s kombinovaným postižením a v možnosti využít informace a zkušenosti pedagogů ke zkvalitnění a k dalšímu rozvoji netradičních metod a forem výuky.
My bachelor´s work dealt with particularities of educating pupils with combined handicap at elementary special schools. It experienced from the contemporary need to ensure complex care in the sphere of educating for the pupils with medium hard and hard combined handicap. The aim of my bachelor´s work was reached in both crucial parts. The theoretical part characterized educating at elementary special schools by way of current professional resources and practical experience of the author. It determined terminology and described a complex educational system and its particularities. The practical part explored the way of education, personal and compensatory arrangement and offer of special pedagogical methodologies at special elementary schools by way of questionnaires for teachers and analysis of pupils documentation. Results of the research showed that respecting individual assumptions of pupils and offering a wide choice of stimulative programmes and special pedagogical methodologies is the priority. Compensatory equipment and personal arrangement turned out to be necessity. The contribution of the whole work was in widening the knowledge during educating of the pupils with combined handicap and in the possibility to use the information and experience of teachers to make untraditional methods and forms of educating better and to develop them.
Description
katedra: KSS; přílohy: CD ROM; rozsah: 78 s., 39 s. obr. příloh
Subject(s)
mentální retardace, kombinované postižení, základní škola speciální, edukace, rehabilitační třída, stimulační programy, alternativní a augmentativní formy komunikace, asistenční služba, individuální vzdělávací plán, kompenzační pomůcky, mental retardation, combined handicap, elementary special school, education, rehabilitation class, stimulative programmes, alternative and augmentative forms of communication, assistant care, individual educational plan, compensatory aids
Citation
ISSN
ISBN