Učitelova příprava na výuku otevřeného vyučování na 1. stupni základní školy

Title Alternative:Teacher´s preparation of lessons in open education at primary school.
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This diploma thesis deals with the altenative education principles of open teaching and the teacher´s preparation of lessons at primary school. The theoretical part introduces the notions of an alternative educational system, open teaching and free work exploring the whole concept of open teaching. In describes the practice of open teaching in detail: the elements of teaching, the role and function of the teacher and above all, the demands of lesson preparation. Last but not least, this diploma thesis also draws attention to the importance of family and school cooperation. The empirical part describes the proces of pre-research and research which was carried out using questionnaires. The pre-research was to determine whether teachers from traditional schools have ever met with the concept of open teaching and, if so, what is their overall attitude towards such innovation in the educational system. The research deals with the requirements of preparation by the teacher for lessons using open teaching methods, how much time this preparation takes and the ways in which a school cooperates with parents.
Diplomová práce se zabývá alternativní vzdělávací koncepcí otevřené vyučování a učitelovou přípravou na výuku na základní škole. Teoretická část objasňuje pojmy alternativní školství, otevřené vyučování, volná práce a zabývá se východisky celé vzdělávací koncepce otevřeného vyučování. Podrobněji popisuje, jak vypadá otevřené vyučování v praxi, jaké jsou prvky otevřeného vyučování, roli a funkci učitele v něm a především, jaké jsou na něj kladeny požadavky. V neposlední řadě práce upozorňuje na důležitost spolupráce rodiny a školy. Empirická část popisuje průběh předvýzkumu a výzkumu, který byl proveden formou dotazníku. Předvýzkum byl zaměřen na to, zda se učitelé z tradičních škol již někdy setkali s pojmem otevřené vyučování a jaký mají celkově postoj k inovaci školství. Výzkum se zabývá tím, v čem spočívá učitelova příprava na výuku otevřeného vyučování, kolik času příprava učiteli zabere a jakým způsobem spolupracuje škola s rodiči.
Description
katedra: KPV; rozsah: 78 s, 19 s. příloh
Subject(s)
open teaching, altenative educational system, education at primary school, preparation of lessons, role and function of teacher, otevřené vyučování, alternativní školství, výuka na 1. stupni zš, příprava na výuku, role a funkce učitele
Citation
ISSN
ISBN