Pachatelé násilných trestných činů ve věznici Valdice

Title Alternative:Violent Offenders in Valdice Prison
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This bachelor thesis deals with the topic of violence, aggression and the occurrence of negative conduct in offenders who commit violent crimes while serving a prison sentence. In the theoretical part, by compiling and subsequently presenting specialised sources of information, we have attempted to focus on certain forms of violence. We also familiarised ourselves with the prison service, its tasks, structuring and organisation. The methods and types used to differentiate and classify high-security convicts, including those sentenced to life imprisonment, were clarified. We introduced a procedure to resolve disciplinary offences, the forms of disciplinary punishment and how they are imposed. We also mentioned some of the most common personality disorders which occur amongst those sentenced for violent crimes. In the practical part we described the sociodemographic characteristics of violent offenders given high-security prison sentences. We focused on convicts assigned to the risk group of ``potential violent offenders{\crqq} and those sentenced to life imprisonment. The results indicated a higher occurrence of disciplinary offences of a violent nature amongst the ``potential violent offenders{\crqq} research set, in comparison to other offenders given a high-security sentence.
Bakalářská práce se zabývala násilím, agresí a výskytem negativních projevů pachatelů násilné trestné činnosti ve výkonu trestu odnětí svobody. V části teoretické jsme se zpracováním a následnou prezentací odborných informačních zdrojů pokusili přiblížit některé formy násilí. Dále jsme se seznámili s vězeňskou službou, jejími úkoly, členěním a organizací. Byly objasněny způsoby a druhy diferenciací a klasifikací odsouzených ve věznici se zvýšenou ostrahou, včetně doživotně odsouzených. Uvedli jsme postup při řešení kázeňských přestupků, formy kázeňských trestů a jejich ukládání. Zmínili jsme i některé poruchy osobnosti, které se nejčastěji vyskytují u populace odsouzených za násilnou trestnou činnost. V praktické části jsme popsali sociodemografickou charakteristiku pachatelů násilných trestných činů zařazených do věznice se zvýšenou ostrahou. Zaměřili jsme se na odsouzené, kteří jsou zařazeni do rizikové skupiny {\clqq}možný pachatel násilí``, a na doživotně odsouzené. Výsledky ukazovaly na vyšší výskyt páchání kázeňských přestupků násilného charakteru u zkoumaného souboru {\clqq}možný pachatel násilí``, ve srovnání s ostatními odsouzenými ve zvýšené ostraze.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 67
Subject(s)
sentenced, imprisonment, differentiation, violence, aggression, personality breakdown, odsouzený, trest odnětí svobody, diferenciace, násilí, agrese, porucha osobnosti
Citation
ISSN
ISBN