Páchání trestné činnosti osobami zneužívajícími návykové látky

Title Alternative:The Drug Addicts and their Crimes
Loading...
Thumbnail Image
Date
2007
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This bachelors work has occupied with drugs as one of the society expressive crime faktors. This work has discused about drugs problems in relation to criminal activity, that at absolute majority of cases this negativ phenomenom follows. The aim of this bachelors work was to summar most important facts in drugs progress as negativ society phenomen. Second part has dealed with problems with abusing non alcohol narcotic and psychotropic substances in Litoměřice district. This bachelors work has been devided into two main parts. First theoretic part has involved in drugs problems processing, theirs causes, consequences and accompanying phenomens. Second part is practical one. At this part was done crime analysis by means of questionnaire methods and documents studying. It was concerned to people from Litoměřice district that are dependence on non-alcoholic narcotic and psychotropic substances. The practical part was focused on to detect which drug was on the beginning of their drug carier. And it was also focused on to detect tasks which role played nearest surroundings. It is possible to say that the graetes contribution of this work is to obtain accurate opinion at drug problems and its understanding in large extent. This all has contributed to concrete proposal measures at prevention sphere.
Bakalářská práce se zabývala drogami jako jedním z výrazných kriminogenních faktorů společnosti a diskutovala jejich problematiku v návaznosti na trestnou činnost, která tento negativní jev v naprosté většině případů doprovází. Cílem práce bylo shrnutí nejpodstatnějších faktů ve vývoji drogové problematiky jako negativního společenského jevu, v druhé části se zaměřením na problematiku zneužívání omamných a psychotropních látek nealkoholového typu v okrese Litoměřice. Pokud se týče struktury práce, tak tu tvořily dvě základní části. Jednalo se o část teoretickou, která se zabývala zpracováním drogové problematiky jako takové, jejími příčinami, následky a průvodními jevy, a dále z části praktické, ve které pomocí metody dotazníků a studia dokumentů byla provedena analýza trestné činnosti vzorku osob z okresu Litoměřice, kteří jsou zneuživateli návykových látek nealkoholového typu. Rovněž tak byla praktická část zaměřena i ke zjištění drogy, která byla na počátku jejich drogové kariéry a ke zjištění toho, jakou úlohu při prvním zneužití drogy sehrálo jejich nejbližší okolí. Za největší přínos práce bylo možné považovat získání přesnějšího náhledu na tuto problematiku a její pochopení v širším kontextu, což vyústilo v konkrétní navrhovaná opatření v oblasti prevence.
Description
katedra: KSS; přílohy: CD ROM; rozsah: 66 s., 20 s. příloh
Subject(s)
drug problems, abuse of narcotic and psychotropic substances, aim of bachelors work, drugs dependence, drug abusus, criminal activity, prevention, structure of bachelors work, methods, outcomes, proposals, drogová problematika, zneužívání omamných a psychotropních látek, cíl práce, drogová závislost, abúzus drog, trestná činnost, prevence, struktura práce, použité metody, výsledky, návrhy
Citation
ISSN
ISBN