Českým rájem s mojí třídou - Aplikace méně tradičních metod při výuce na 1. stupni ZŠ

Title Alternative:Through Bohemian Paradise with my Class - Application of Nontraditional Teaching Approaches at Primary School
Abstract
Diplomová práce se zabývá aplikací netradičních metod a různých doplňkových forem výuky do vzdělávání na prvním stupni základní školy. Mezi tyto méně užívané metody a další prvky vyučování jsem zařadila místně zakotvené učení, projektové vyučování, zážitkovou pedagogiku, environmentální výchovu, terénní výuku, exkurzi a méně známý questing. Jak je z výběru metod zřejmé, jedná se o práci s žáky mimo jejich obvyklé prostředí třídy či školy. Podobný způsob práce může žáky jistě sám o sobě motivovat. Prožití exkurze jim pomůže uchovat nabyté znalosti snáze a na delší dobu, než běžným výkladem ve třídě. Velký význam přikládám také motivaci, jakožto důležitému prvku práce s žáky mladšího školního věku.Mým hlavním cílem bylo všechny tyto metody blížeji poznat, a s jejich využitím připravit zajímavé výlety pro děti v oblasti Český ráj. Důležitou myšlenkou pro mne byla touha poznat místo, kde bydlíme, a proto chtít znát i místa vzdálenější. V práci jsem vytipovala deset zajímavých míst Českého ráje, pro které jsem naplánovala trasu výletu. Dvě z těchto míst jsem detailněji zpracovala a jednu připravila včetně autentického cestovatelského deníku. Tu jsem vyzkoušela s konkrétním třídním kolektivem a zhodnotila dosažené výsledky.
The diploma thesis deals with the application of nontraditional methods and various additional forms of teaching in education at the primary school. This type of methods and another elements include for example place-based leasing, project-based learning, experience-based learning, environmental education, teaching in terrain, excursions and less known questing. As is evident from the selection of methods, it is a work with students outside their usual environment classes or schools. This way of working can be really motivating for students by itself. Experiencing the excursion will help them to retain the gained knowledge easier and for a longer period than usual in class teaching. I attach a great importance to the motivation, which is an important element of working with children at the primary school.My main goal was to closely identify and use all of these methods to prepare interesting excursions for children in the Bohemian Paradise. An important idea for me was to work with the desire to know the place we live in and through that to start wanting to know even more distant places.In my work I have identified ten sights of the Bohemian Paradise, for which I have planned the route. I have elaborated in detail two of these places and I have prepared one of them including an authentic traveler's diary. Then I tried it with a particular class team and I evaluated the results.
Description
Subject(s)
Citation
ISSN
ISBN