Japonská ekonomika na počátku 21. století

Title Alternative:Japanese Economy at the Beginning of the 21st Century
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This diploma thesis focuses on the economic development of Japan from the second half of the 1980s through today. The first chapter covers events, which led to the emergence of the so-called bubble economy, depicts the situation after its collapse and describes the role of the government and Bank of Japan?s executives in dealing with arisen problems. Last but not least, it tries to outline the causes of the decade long stagnation. The second chapter refers to Japan at the beginning of the new millennium and thus offers a contemporary view on economic and political matters, though attention is also paid to demography and international relations. In the final chapter author attempts to summarize presented facts and adds thoughts on future prospects of the Japanese economy.
Diplomová práce se zaměřuje na zachycení hospodářského vývoje Japonska od druhé poloviny osmdesátých let 20. století do současnosti. První kapitola pojednává o událostech, které vedly ke vzniku tzv. bublinové ekonomiky, líčí situaci po jejím kolapsu a popisuje úlohu vládních představitelů a Japonské centrální banky při řešení nastalých problémů. V neposlední řadě se pokouší nastínit příčiny po dekádu trvající stagnace v zemi. Druhá kapitola se zabývá Japonskem na počátku nového tisíciletí a nabízí tak aktuální pohled na otázky ekonomického či politického charakteru, pozornost je však věnována také problematice demografie a mezinárodních vztahů. V závěrečné části se autor snaží prezentované poznatky přehledně shrnout a připojuje úvahy o perspektivách japonské ekonomiky do budoucna.
Description
katedra: KEK; přílohy: 1 CD-ROM; rozsah: 85
Subject(s)
bubble economy, ageing society, deflation, japanese economy, lost decade, public debt, bublinová ekonomika, deflace, japonská ekonomika, stárnoucí populace, veřejný dluh, ztracená dekáda
Citation
ISSN
ISBN