Dopady světové ekonomické krize na cestovní ruch v rámci ČR

Title Alternative:The impact of the global economic crisis on tourism in The Czech Republic
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Světová hospodářská krize je již několik let středem pozornosti celého světa a má obrovský dopad na ekonomiky většiny vyspělých zemí. Jelikož toto téma je velmi aktuální a atraktivní pro jakoukoliv vědeckou či odbornou práci, zvolila jsem si je pro psaní mé diplomové práce a propojila s cestovním ruchem. Záměrem této práce je zhodnocení dopadů světové ekonomické krize na cestovní ruch jak v České republice, tak ve světě. Nedílnou součástí cestovního ruchu jsou také cestovní kanceláře, které cestování turistům zprostředkovávají a jichž se jakákoliv krize také silně dotýká. Jde nejenom o krize ekonomické, politické, ale také o vlivy, které zasahují do života každého člověka. Mezi ně patří přírodní vlivy (např. nedávný výbuch sopky na Islandu, hurikány, tornáda a povodně), válečné konflikty (válka v Perském zálivu, na území bývalé Jugoslávie, Iráku, a další), pandemie (SARS, ptačí chřipka, prasečí chřipka) a také teroristické útoky (New York a Washington, Bali, Moskva, Madrid, atd.). Cestovní ruch, jako fenomén provázaný s hospodářstvím všech států, bude vždy čelit různým hrozbám, a proto je třeba brát veškeré podněty zcela vážně.
The global economic crisis is for several years the focus of the entire world and has a huge impact on the economies of most developed countries. As this topic is very timely and attractive to any scientific or professional work, I chose it for writing my thesis and connected with tourism. The aim of this study is to evaluate the impact of the global economic crisis on tourism in the Czech Republic and as well as in the world. An integral part of tourism are also travel agencies mediating travelling for tourists. They are also strongly affected with the crisis. Not only economic and political crisis but also other factors influence lives of every person - natural factors (e.g. the recent volcanic eruption in Iceland, hurricanes, tornades and floods), wars (the Gulf War, the territory of former Yugoslavia, Iraq, and others), pandemic (SARS, avian flu, swine flu) and terrorist attacks (New York and Washington, Bali, Moscow, Madrid, etc.). Tourism as a phenomenon linked to the economies of all countries will always face various threats and therefore it is necessary to take all suggestions seriously.
Description
katedra: KEK; rozsah: 80 s.
Subject(s)
světová hospodářská krize, cestovní ruch v české republice, mezinárodní cestovní ruch, letecká doprava, dopad krize na ck fractal, další vlivy na krizi v cestovním ruchu, global economic crisis, tourism in the czech republic, international tourism, air transport, impact of crisis on travel agency fractal, other effects of the crisis in tourism
Citation
ISSN
ISBN