Příspěvkové organizace

Title Alternative:Subsidized organizations of public sector
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
As a theme of my dissertation I have chosen the subsidized organizations of public sector. My target is to penetrate into the theory of the subsidized organizations and also into the rules and regulations for their activities. And also by a case study of the Domov důchodců Jablonecké Paseky I want to find out how the subsidized organization is working in practice. This type of organization is an integral part of the public sector of the national economy. It has to conform to the specific rules, mainly in the areas of making decisions, financial planning, personnel and accounting. Subsidized organizations can generate a limited profit, but in the majority of cases they are dependent upon the subsidies from their founders. A founder can be a country, a region, a city or a village. A primary message of the subsidized organizations is, that a founder depute to them his duties, which are unnecessary for a society. I got my practice experiences in Domov důchodců Jablonecké Paseky, which is a subsidized organization of a Regional Authority Liberecký kraj.
Jako téma pro svou diplomovou práci jsem si vybrala Příspěvkové organizace. Mým cílem je proniknout do teorie příspěvkových organizací a rovněž do pravidel a předpisů pro jejich činnost a zároveň pomocí případové studie Domova důchodců Jablonecké Paseky zjistit, jakým způsobem příspěvková organizace v praxi funguje. Tento typ organizace je nedílnou součástí veřejného sektoru národního hospodářství. Řídí se specifickými pravidly hlavně v oblasti rozhodování, finančního plánování, personalistiky a účetnictví. Příspěvkové organizace sice smí generovat omezený zisk, nicméně jsou ve většině případů závislé na příspěvcích od svého zřizovatele. Zřizovatelem může být stát, kraj, město nebo obec. Základním posláním příspěvkových organizací je to, že na ně státní správa či územní samospráva deleguje vykonávání svých povinností pro společnost nezbytných. Praktické zkušenosti o fungování příspěvkové organizace jsem získala v Domově důchodců Jablonecké Paseky, jež je příspěvkovou organizací zřizovanou územně samosprávným celkem Liberecký kraj.
Description
katedra: KPE; přílohy: CD ROM; rozsah: 85 s., 4 s. příloh
Subject(s)
national economy, public sector, subsidized organization, founder, subsidy, grant, ministry of labor and social affairs, regional authority liberecký kraj, main activity, additional activity, establishment document, budget, národní hospodářství, veřejný sektor, příspěvková organizace, zřizovatel, příspěvek, dotace, ministerstvo práce a sociálních věcí, krajský úřad libereckého kraje, hlavní činnost, doplňková činnost, zřizovací listina, rozpočet
Citation
ISSN
ISBN