Mezinárodní migrace pracovní síly

Title Alternative:International Migration of Workforce
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Imigrace je hybnou silou mající značný a často nepředvídatelný dopad na sociální podmínky nejen v zemích, do kterých imigranté přicházejí, ale i v zemích, které opuštějí. Imigrace mění souţití mezi skupinami společnosti v hostitelských zemích. Imigrace mění i vztahy mezi imigranty samotnými a stejně tak mezi jejich potomky. Imigrace je doprovázena nejen problematikou začlenění do nové společnosti, ale také návrhy imigračních zákonů a nařízení, která si kladou za cíl kontrolovat a usměrňovat imigrančí proudy. Stinnou stránkou rostoucí imigrace jsou v určité míře projevy xenofobních nálad a obavy domácích obyvatel z narušení národní kultury a soudrţnosti. Sociální napětí má tendeci se vyhrocovat především v době finanční nejistoty a mizejících pracovních příleţitostí. Mým cílem je smysluplně objasnit často sloţité a kontroverzní otázky týkající se imigrace a přiblíţit toto téma i lidem nezasvěceným do této problematiky. Smysl této práce bude naplněn, pakliţe po přečtení povede kaţdého k vyhledání doplňujících informací. Informací nezkreslených masovými médii a společenskými stereotypy, které povedou kaţdého k zaujmutí nestranného postoje vůči imigrantům jak ve své rodné zemi, tak na celém světě.
Immigration is a transformative force, producing profound and unanticipated social changes in both sending and receiving countries, in intergroup relations within receiving societies, and among the immigrants themselves and their descendants. Immigration is followed not only by acculturative processes on the part of immigrants but also by state policies that seek to control the flows and by varying degrees of nativism and xenophobia on the part of established residents, who may view the alien newcomers as cultural or economic threats, especially in turbulent times. I seek to make reasoned sense of complex and often controversial issues and to make this thesis accessible not just to specialists but to a general audience whose understanding of today´s immigrants can be clouded by media clichés, popular stereotypes, and a new climate of fear and financial instability. The purpose of this thesis will be fulfilled if the reader finds a stimulus to gain additional and unbiased knowledge about immigrants in his/her country and/or around the world.
Description
katedra: KEK; rozsah: 138
Subject(s)
azylanté, imigrace, imigranté, imigrační kvóty a limity, imigrační zákony, migrace, lidská a ústavní práva, levná pracovní síla, obchod s lidmi, poukázání peněz, pracovní trhy, pracovní povolení, profesionálové, překročení hranic, splynutí kultur, uprchlíci, víza, získání občanství, asylum seekers, human and constitutional rights, human trafficking, cheap workforce, crossing borders, immigration, immigrants, immigration laws, immigration quotas and limits, migration, labor markets, naturalization, professionals, refugees, regularization, remittances, visas, work permits
Citation
ISSN
ISBN