Rovné příležitosti (z hlediska genderu) v krajích České republiky

Title Alternative:Equal Opportunities (from gender point of view) within Czech Regions
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Thesis is concerned with policy of equal opportunities of men and women on labour market in regions in the Czech republic. The introduction contains equal chances in a general view. This theoretical part is followed by practical part in where analysis of labour market in every single region in the Czech republic is realized. It involves gross salary, employers in national ekonomy, unemployment, labour force and economic activity. All these data are analyzed from men and women point of view. Thesis then compares regions and mesures to support equal opportunities are dealth with next chapter. Thesis introduce several projects which help to eliminate these differences and to draw attention to problem of inequality. At the conclusion is presented economic cost-benefit analysis for measures to support equal opportunities of men and women on labour market.
Diplomová práce se zabývá politikou rovných příležitostí na trhu práce v krajích České republiky. Úvod je věnován rovným šancím z hlediska pohlaví v obecnější, teoretické rovině. Po teoretické části následuje část praktická, kde je realizována analýza pracovního trhu v jednotlivých krajích České republiky. Jedná se o hrubé měsíční mzdy, zaměstnané v národním hospodářství, nezaměstnanost, pracovní sílu a ekonomickou aktivitu. Tyto veškeré údaje jsou analyzovány z hlediska obou pohlaví. Následně diplomová práce obsahuje mezikrajské srovnání. Další kapitola se zabývá opatřeními na podporu rovných příležitostí mezi muži a ženami. Je uvedeno několik projektů, které napomáhají tyto rozdíly eliminovat a zviditelnit problém nerovnosti. Na závěr je provedeno ekonomické zhodnocení zachycující přínosy a náklady nesoucí opatření pro rovné příležitosti pro muže a ženy na trhu práce.
Description
katedra: KPE; přílohy: CD ROM; rozsah: 105 s., 2 s. obr. příloh
Subject(s)
equal opportunities, discrimination, gender stereotype, gender mainstreaming, flexibility, statute of antidiscrimination, gross wage, employment in national ekonomy, unemployment, financial costs, rovné příležitosti, diskriminace, genderový stereotyp, gender mainstreaming, flexibilita, antidiskriminační zákon, hrubá mzda, nezaměstnanost, zaměstnanost, finanční náklady
Citation
ISSN
ISBN