Standardizace zásob ve Škoda Auto

Title Alternative:Standardization of Reserves in Škoda Auto
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Currently each production company efforts are to maintain stock stores restrictions and that way keep storage costs at their lowest. Only those enterprises which are able to offer high quality products at low prices may succeed in today´s rough competition. Stock reserves reduction results in decrease of company´s finances blocked in reserves. This sort of finance is not profitable. Therefore, it is quite evident that even a slight decrease in stores may represent a considerable economic effect. In my diploma work I have focused firstly on unification of theoretical basis of reserves management, secondly on current state description of the application of overhead reserves standardization process at Skoda Auto. Subsequently, in the view of proper and effective reserve management, I tried to provide recommendation how to remove some potential insufficiencies in this spfere. Both for my survey reasons and for gaining objective information I decided to consult the issues with responsible employees from Skoda Auto specialized departments. The information gained in this survey has proved my initial idea that current level of overhead reserves management at Skoda Auto is rather poor. That is why I mean that in this aspect it is essential to initiate certain changes, especially in the sphere of the abovementioned stock reserves management.
Snahou každého výrobního podniku dnes, je potýkat se s co nejnižšími zásobami a tím spojenými, co nejnižšími náklady na skladování. Pouze podniky, které jsou schopné nabízet své produkty, jak ve vysoké kvalitě, tak za nízkou prodejní cenu, mohou v dnešním tvrdém konkurenčním boji dosáhnout úspěchu. Zredukování velikosti skladových zásob vede ke snížení vázanosti finančních prostředků v zásobách. Tyto finanční prostředky vázané v zásobách nepřinášejí žádný užitek. Je tedy zřejmé, že i malé snížení zásob může pro podnik znamenat značný ekonomický efekt. Podstatou mé diplomové práce je sjednotit teoretický základ řízení zásob, popsat aktuální stav aplikace procesu standardizace režijních zásob ve Škoda Auto a ve smyslu správného a efektivního řízení zásob doporučit řešení případných nedostatků v této oblasti. Pro účely mého průzkumu jsem k získání objektivních informací zvolila konzultace s odpovědnými zaměstnanci odborných útvarů Škoda Auto. Ze získaných informací jsem si potvrdila své domněnky, že současná úroveň řízení režijních zásob ve Škoda Auto je na nízké úrovni, a proto si myslím, že je třeba realizovat v tomto směru určité změny, a to zejména v oblasti řízení výše skladových zásob.
Description
katedra: KPE; rozsah: 81 s., 9 s. obr. příloh
Subject(s)
reserves, reserves management, standardisation of reserves, storage, procurement of reserves, stock records, classification of reserves, reduction of reserves, optimum stock reserves, zásoby, řízení zásob, standardizace zásob, skladování, pořízení zásob, evidence zásob, klasifikace zásob, redukce zásob, optimální skladové množství
Citation
ISSN
ISBN