Vliv migrace na trh práce v ČR

Title Alternative:Migration effect on the Czech Labour Market
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Diploma work goes in for migration tendencies of Czech Republic inhabitants for work in another countries and also immigration of foreign workers to Czech Republic. People generally migrate mainly because of work; however, the reasons can be even different. For example: joining of family abroad, touristic or asylum. Generally these people are making a decision on economical, political or personal reasons. Man who decides for foreign country has to deal with various restrictions and differences; for example: language, environment, culture and foreign habits. Domestic population has to deal with presence of a citizen from foreign country. Migrants are influencing demographic variables of the country, coming in the labor market and support to economical changes in the country. Most of them visit countries for a short time but some of them try to settle there. The work is aiming in the first chapters generally to migration, reasons of migration, factors that are influencing decisions, conditions of EU countries, finding favorite countries for Czech workers and compare their wages with wages abroad. Second part of my diploma work provide a survey about working force, mainly high qualified, free jobs abroad and in the ČR. It analyses labor market, free jobs for Czech and foreign workers and structure of foreigners in ČR. Diploma work is finished by characteristics of Liberec region.
Diplomová práce se zabývá migračními tendencemi českého obyvatelstva za prací do jiných států a na druhé straně migrací zahraničních pracovníků do České republiky. Lidé všeobecně migrují hlavně za prací, ale důvody mohou být i jiné, např. sloučení rodiny v zahraničí, turistika nebo azyl. Všeobecně se tito lidé rozhodují na základě ekonomických, politických nebo osobních důvodů. Člověk, který se rozhodne pro cizí zemi se musí vyrovnat s různými překážkami a odlišnostmi, např. jazykem, prostředím, kulturou a cizími zvyklostmi. Stejně tak i z druhé strany se musí domácí obyvatelstvo vyrovnat s přítomností občana z jiného států. Migranti ovlivňují demografické veličiny státu, dostávají se na trh práce a přispívají k ekonomickým změnám ve státě. Většina z nich se zdrží krátkodobě, ale někteří se snaží v cílové zemi usadit. V prvních kapitolách se tedy práce zaměřuje všeobecně na migraci, důvody migrace, faktory ovlivňující rozhodnutí, podmínky států EU-15 ve vztahu k novým členským zemím včetně ČR, zjišťuje oblíbené země pro české pracovníky a porovnává jejich výdělky se zahraničními. Druhá polovina mé diplomové práce pak poskytuje přehled o pracovní síle, zejména kvalifikované, volných pracovních místech jak v zahraničí, tak v ČR. Analyzuje se pracovní trh, volná pracovní místa pro Čechy a cizince a složení cizinců v ČR. Diplomovou práci uzavírá charakteristika Libereckého kraje.
Description
katedra: KEK; rozsah: 86
Subject(s)
level of prices, international mobility, migration, migration potential, new coming countries of eu- 12, purchasing power parity, job, labour permit, labour market, average wages, original countries eu- 15, high-qualied labour force, cenová hladina, mezinárodní mobilita, migrace, migrační potenciál, nově přistupující státy eu-12, parita kupní síly, pracovní místo, pracovní povolení, pracovní trh, průměrná mzda, původní státy eu-15, vysoko kvalifikovaná pracovní síla
Citation
ISSN
ISBN