Porovnání systémů a metodik motivace zaměstnanců v nadnárodních společnostech automobilového průmyslu

Title Alternative:Comparison of the system and motivation methodology in supranational companies of the automotive industry
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Human resources management, its motivation and the result of this activity bring competitive advantage to any individual company. This is getting more and more obvious in all spheres of business. I have chosen the topic of comparing motivation processes in supra-national companies from the automotive industry for my paper. The reason for this choice is the fact that I am working in this type of industry and also, it is possible to say that this field has first-rate, internally built-in control and locating mechanisms above all for human resources management. These mechanisms have a certain "structure" in their approaches but there are different internal methods in individual companies and they also have different results. My objective is to describe and compare motivation systems in three companies with different corporate cultures which are bound to the origin of funds. I am concentrating on companies with major foreign participation. I attempt to suggest the easiest or the most acceptable and also the most efficient way of motivation for a Czech employee in a foreign company with regard to management results and other indicators of success in a company. In the first part of my bachelor thesis there is a summary of theoretical methods of the overall area of human resources motivation, that is: management of working capacity and consecutive assessment of employees, or the area of education and personal development of employees, employees care and their reward. In the second part I am speaking about individual motivation systems in the specific companies with consecutive comparison of results and ways leading to these results.
Řízení lidských zdrojů, jejich motivace a výsledek této činnosti přináší konkurenční výhodu každému jednomu podniku. Tento fakt se dere čím dál tím razantněji na povrch ve všech sférách podnikání. Pro svou práci jsem si zvolil téma porovnání motivačních procesů nadnárodních společností v automobilovém průmyslu. Důvodem mého výběru je fakt, že se v uvedené oblasti průmyslu pohybuji a dále, že tato oblast, lze říci, má kvalitní, interně zabudované kontrolní a ustavovací mechanismy zvláště pro oblast řízení lidských zdrojů. Tyto mají stanovenou určitou "kostru" v přístupu, avšak vlastní rozdílné postupy v rámci jednotlivých firem mají i odlišné výsledky. Mým záměrem je popsat a porovnat systémy motivace ve třech firmách s rozdílnou firemní kulturou vázanou na vlastní původ kapitálu. Soustředím se na firmy s majoritní zahraniční účastí. Snahou je vytipovat tu nejschůdnější či nejpřijatelnější a zároveň nejefektivnější cestu motivace pro českého zaměstnance v zahraniční firmě s ohledem na výsledky hospodaření a dalších ukazatelů úspěšnosti firmy. V první části mé bakalářské práce se nachází shrnutí teoretických postupů pro celkovou oblast motivace lidských zdrojů, tedy: řízení pracovních výkonů a následné hodnocení pracovníků, či oblast vzdělávání a rozvoj pracovníků, také péče o pracovníky a jejich odměňování. Ve druhé části již hovořím o jednotlivých systémech motivace v rámci uvedených podnikatelských subjektů s následným porovnáním výsledků a cesty k němu.
Description
katedra: KPE;
Subject(s)
Citation
ISSN
ISBN