Olympijské hry v roce 1936 v Garmisch-Partenkirchenu a v Berlíně

Abstract
Diplomová práce se věnuje problematice olympijských her v roce 1936, které pořádalo Německo v Garmisch-Partenkirchenu a v Berlíně. Více než na výsledky a sportovní klání se zaměřuje na politické pozadí, snahy o bojkot a přeložení především letní olympiády, význam her pro nacistické Německo a důraz klade pochopitelně na reakce Československa. Snaží se přitom zabývat se spíše méně známou problematikou a zasazovat olympijské hry do širšího kontextu politiky třicátých let. Práce si klade mnohé otázky ohledně základních olympijských myšlenek, zneužívání sportu pro politické cíle, osobní zodpovědnosti sportovců a na základě zjištěných faktů na tyto otázky hledá odpovědi.
The diploma thesis deals with the issue of the 1936 Olympic Games organized by Germany in Garmisch-Partenkirchen and Berlin. More than results and sports competitions focuses on the political background, the boycotts effort and the relocation of the Summer Olympics, also to its importance for Nazi Germany, and the positive focus on the reaction of Czechoslovakia. It seeks to address the less well-known issue and to push the Olympic Games into the broader policy context of the 1930s. The work contains many questions about basic Olympic thoughts, abuse of sports for political goals, personal responsibility of athletes and looking for answers to these questions.
Description
Subject(s)
Olympijské hry, Garmisch-Partenkirchen, Berlín, Německo třicátých let, bojkot, olympijská myšlenka, zneužití sportu, Mezinárodní olympijský výbor, Československý výbor olympijský, Výbor na obranu olympijské myšlenky, Výbor pro přeložení olympijských her z Německa, štafetový běh s olympijskou pochodní, Widimský, Gruss, Jarkovský, Lewald, Tschammer und Osten, Diem, von Halt, Hitler, Goebbels, nacionální socialismus, 1936, Olympic Games, Garmisch-Partenkirchen, Berlin, Germany 1930s, boycott, Olympic thought, abuse of sport, International Olympic Committee, Czechoslovakian Olympic Committee, International Committee for preserving olympic idea, Committee for transfer the Olympic Games from Germany, Olympic Torch Relay, Widimsky, Gruss, Jarkovsky, Lewald, Tschammer und Osten, Diem, von Halt, Hitler, Goebbels, national socialism, 1936
Citation
ISSN
ISBN